Jaroslav Schimmer

• „Já jsem začal [bruslit] až ve 14. Děti chodily už od třech nebo čtyř let, ve čtyři ráno s nima vstávaly mámy… Děti brečely a… Ale dostaly se taky… Ale já jsem se asi dostal nejdál ze všech. Tak nějak to bylo. Do Varů jsem jezdil sem tam a tam jsem viděl plakát, tak u něj stojím. A nějakej cizí chlap, v životě už jsem ho nikdy neviděl, říká: ‚Tobě by se to líbilo, viď?‘ A já říkám, že jo. Tak on šel a přihlásil mě. ‚Jak se jmenuješ a kde bydlíš?‘ Já to řek doma a táta: ‚Já ti žádný brusle kupovat nebudu.‘ Řekl, že jsem pitomej a že se to nenaučím. No a pak se divil, kam jsem se až dostal.“

• 1

Karlovy Vary, 28.09.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Konec. Spadla klec. Skončil jsem v revue.

Jaroslav Schimmer
Jaroslav Schimmer
zdroj: soutěž

Jaroslav Schimmer se narodil v Rakovníku. Když mu bylo 11 let, jeho otce, železničního výpravčího, přeložili do Nového Sedla, odkud také o pár let později Jaroslav začal jezdit na své první krasobruslařské tréninky. Má za sebou totiž úžasnou kariéru v české lední revue. Bruslit začal až ve 14 letech, tedy relativně pozdě, a navíc úplnou náhodou. Jednou v Karlových Varech stál před plakátem a úplně cizí muž ho oslovil, jestli by nechtěl bruslit, a ihned ho přihlásil. Před vojnou Jaroslav pracoval v porcelánce a po vojně se další náhodou zeptal členů Československé lední revue, zda by ho nepřijali. Nejprve ho odmítli, ale vzápětí mu rovnou poslali letenku na turné. Další roky strávil po světě – Rusko, Belgie, Nizozemsko, Gruzie… I přes světovou oblibu byla však roku 1968 Československá lední revue rozpuštěna a Jaroslav si musel najít nové zaměstnání. Dalších 20 let pak strávil v kavárně Elefant. Na roky strávené na ledě však nikdy nezapomněl.