Jaromír Schimek

• „A pak mi to vysvětlili. Že pro mě přišlo gestapo a že mě odvezou, když nebudu chodit do školy. Já jsem slíbil, že budu chodit do školy, byl jsem z toho úplně vedle. Začal jsem teda chodit do školy a asi za tři dny, co jsem chodil do školy, přišla učitelka o hlavní přestávce a říká: pojď se mnou na procházku. Neuměl jsem německy, tak se mnou mluvila česky. Já jsem byl rád, že zmizím ze školy, vyšli jsme ven, já jsem se rozhlížel, nikde nic, akorát na druhé straně, jak byl evangelický kostel, stál malý tam náklaďáček. Šli jsme po jedné straně asi sto metrů od školy, pak jsme přešli na druhou stranu. Přišli jsme k tomu náklaďáku, otevřely se dveře a šup a už mě vezli.“

• 1

Žacléř, 13.02.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Rusáci to všechno zkazili

Schimek Jaromír
Schimek Jaromír
zdroj: competition

Jaromír Schimek se narodil 1. ledna 1937 v Jásenné do smíšené česko-německé rodiny. Maminka byla Češka a jeho otec byl Němec, který za druhé světové války musel odejít pracovat do Německa a později i nastoupit do armády. Když Jaromír dorostl do školního věku, válka stále probíhala, a on se odmítal učit německy a chodit do německé školy. Ve svých šesti letech tak začal chodit každý den za školu, dokud se na jeho záškoláctví nepřišlo. Tehdy si pro něj přišlo gestapo domů, poprvé však zvládl utéct. Našli si ho ale později a odvezli do výchovného ústavu v Náchodě, odkud se mu podařilo také utéct. Po válce se jeho otec načerno vrátil do Československa, ale měl strach z poválečného pronásledování a emigroval raději do Francie. Rodina se o něm doslechla až po dlouhých 24 letech odloučení, když je kontaktoval s žádostí o rozvodové listiny. Na pozvání se za otcem do Francie dostal i Jaromír. Profesí chtěl být původně zemědělcem, ale měl šanci dostat se jen na hornictví. Po vyučení v roce 1954 začal pracovat do Žacléře na důl Jan Šverma, kde zůstal celých 38 let až do odchodu do důchodu.