Josef Růžička

• „V Berlíně to bylo celkem ještě takové klidné, ta válka nebyla tak prudká tam. Nebylo to tam tolik pociťovat, normální provoz běžel, kavárny a takové ty zábavy – podniky, divadla, všecko. Ten život takový tam běžel. My jsme nastoupili do té práce a začali jsme si hledat byt, tak ze začátku to bylo všechno takové nešťastné.“

• „Přišel nešťastnej rok třicet devět. 1939, kdy 15. března přišla německá armáda, Hitler nás obsadil. Při té mobilizaci, která byla před tím obsazením, tak se přihodilo, že z exportu, skladu exportu, odešel jeden pán a mě zavolal vedoucí celého toho skladu a jenom mně sdělil, že mám nastoupit do toho exportního skladu jako takový účetní.“

• „Jednou se hned ze začátku stalo, když jsme byli na takové procházce, tak jsme narazili – nebylo to daleko – na takovou jídelnu Prager Restaurant, a když jsme vešli dovnitř, tak opravdu to byl starší pán, a ten měl hnedka nabídku. To jsme ještě neměli [potravinové] lístky s sebou, ale dostali jsme hned v Prager Restaurant, to si pamatuju, pěkně dobrý český oběd – knedlo, zelo, vepřo.“

• 1

Zlín, 19.09.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Baťovcem ve válečném Berlíně

Josef Růžička zamlada
zdroj: soutěž

Josef Růžička se narodil 18. února 1917 v Brumově na Zlínsku. Vyrůstal pouze s matkou, svého otce nikdy nepoznal. Ve třicátých letech absolvoval Baťovu internátní školu práce ve Zlíně a poté pracoval v tamních obuvnických závodech. Coby zaměstnanec Baťova koncernu byl před vypuknutím druhé světové války přeložen do Berlína. Ve válečném Berlíně se pak stal svědkem bombardování. Po dvou letech nastoupil jako vedoucí Baťova skladu v Bohumíně a zapojil se do pomoci partyzánům, kterým dodal vojenskou obuv. V době natáčení rozhovoru (2014) žil Josef Růžička ve Zlíně.