Karel Růžek

• „To bylo něco hroznýho. Představte si člověka, který dře, aby mohl koupit pole, a najednou podpisem to někomu dá zadarmo, nic mu za to nedají. Jak jim muselo být, těm lidem? V té naší Lhotě se pořád bránili, protože tam bylo políčko-kopec-mez… A spojit to… Voda to potom bere. A furt se věřilo, že není možné ty pole zcelit a obdělávat traktory a stroji. A tak vydrželo až… Bránili se ti Lhoťáci… Už v Koží bylo družstvo, myslím, že i v Koutech na Bojišti, a oni byli pořád soukromí. To byla taková politika tehdy. To byla politika, aby ti staří, kteří už nemůžou dělat, aby jim to dali zadamo, aby si řekli ‚no tak co‘. Otec, když viděl, chudák, že to všichni podepsali, tak to taky podepsal. Dovedu si představit, jak mu bylo. Pánbůh ho miloval. O prázdninách se u práce skácel… On si i připlácel, aby měl jako soukromý zemědělec větší důchod. To všechno bylo k ničemu.“

• 1

Ledeč nad Sázavou, 23.06.2013

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Bez muziky není život. Pro toho, kdo jí propadne, je to droga. Vím to podle sebe.

Karel Růžek, 2013
Karel Růžek, 2013
zdroj: Archiv pamětníka

Karel Růžek se narodil 20. srpna 1930 v Kamenné Lhotě do zemědělské rodiny. Jeho dědeček býval hráčem na křídlovku u císařské kapely, ale jeho touhy po hudební profesi byly zmařeny nutností obhospodařovat pole. Snad ale od něj zdědil Karel hudební talent. Do Karlovy rodiny zasáhla nucená kolektivizace, které se obyvatelé Kamenné Lhoty dlouho bránili, ale nakonec i jeho otec podlehl a podepsal vstup do zemědělského družstva. Karel toužil po studiu na konzervatoři, kterou také vystudoval s prospěchovým stipendiem, zatímco současně bral soukromé hodiny pozounu u profesora Ušáka. Profesionálním hudebníkem se stal s nástupem na povinnou vojenskou službu. Po návratu z vojny začal vyučovat hudbu ve Voršilské a založil dechový soubor, se kterým slavil mezinárodní úspěchy a řada z jeho členů se stala součástí filharmonických orchestrů. Jeho rozhovor byl natočen v rámci soutěže Příběhy 20. století a v té době Karel i přes pokročilý věk stále učil na umělecké škole v Ledči nad Sázavou.