Waldemar Richter

• "V tom Bohosudově si velitelé ani netroufli. Na pokoji nás bylo třicet dva a z toho jsme byli dva, kteří neměli za sebou kriminál. Tam byli chlapi, kteří za sebou měli čtyři pět let cizineckou legii. Tak si velitelé moc netroufli vyskakovat. Byl tam chlap, který, když jsme stáli dole na dvoře, on vzal nůž a hodil jej přímo do toho kříže, jak bylo okno. Kdyby byl člověk trošku náchylný, tak ze mě byl takový gauner, to bylo hrozné. Tam se jeden musel pomalu bát. Nejhorší to bylo, když oni třeba museli jít dělat někam ven, třeba na pozemní práce nebo pole. Člověk dostal šest těch chlapů a musel je hlídat. Člověk s nimi vyšel sto metrů za bránu a oni se rozutekli, šli do hospody a hotovo. Tak jsem chlapům říkal: 'Dělejte si, co chcete, ale až půjdeme do kasáren, ať jste pohromadě!'"

• "Tady dole, jak se jde tou spodní cestou, tak tam byl starý zámečník. Byl to starý děda, jemu už bylo skoro osmdesát, měl takovou malou dílničku. Tam tehdy přišli Češi a našli u něj starou flintu z dob, kdy byly ještě střelecké spolky. Ale ta puška už ani nestřílela. Jenže toho dědka vyhnali, šli si pro tři nebo čtyři koňské potahy a vlezli do každého baráku naší ulice. My jsme museli jít do jedné místnosti a co se jim líbilo, tak sebrali. Máma měla ještě po tátovi civilní šaty, my jsme ani dva roky nevěděli o tátovi, jestli ještě žije. Chtěla je schovat tady, jak je barák, do jednoho výklenku, kde bylo vždycky opřené dřevěné kolečko, tak to dala do pytle a zezadu do toho kolečka. Stejně to našli a nikdo si s tím nepomohl. Horší bylo to, že pak pár dní potom jsme došli do Šenova a chlap tam normálně chodil v šatech po tátovi."

• "V roce 1945, když tu bylo německé vojsko, tak u nás v baráku měli telefonní centrálu a na dvorku ležela munice. Vojáci, ti šli pryč, nechali to tady. Bydlela tu máma s tetou a měly strach, že až přijedou Rusáci, tak to tady všechno vyhodí do povětří a bude to. Tak ženské vzaly ty bedny s granáty a hodily to do rybníka. Kousek to plavalo, pak se bedny otevřely a převrátily. Byly tam dlouho, několik let. Pak lovili rybník, tam ty granáty ještě stály."

• 1

Velký Šenov, 11.02.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Ústecký kraj

Sestře vzali Češi i panenku, chlap chodil po Šenově v tátových šatech

Waldemar Richter, 60. léta 20. století
zdroj: archiv pamětníka

Waldemar Richter se narodil 6. ledna 1936 ve Velkém Šenově. Po konci druhé světové války byli Richterovi jako Němci určeni k odsunu, mezitím se ale vrátil otec rodiny jako bývalý německý voják ze zajetí a získal zaměstnání v místní továrně. Díky tomu zde nakonec mohli Richterovi zůstat. Jejich život zde nicméně nebyl lehký, nikdo z rodiny neuměl ani slovo česky, měli snížené potravinové příděly, docházelo zde i k incidentům ze strany nově příchozích Čechů. Po absolvování základní školy si Waldemar Richter přál stát se hajným. Protože ale tehdy ještě neměl státní příslušnost a kvůli svému původu by se v 50. letech nedostal na žádnou vyšší školu, rozhodl se vyučit truhlářem a následně pracoval jako pomocný dělník. V roce 1956 musel nastoupit na vojnu k vojenským pracovním jednotkám, kde musel vykonávat různé pomocné pozice včetně práce na statku a péče o hospodářská zvířata. Následně získal práci jako bagrista a poté pracoval až do odchodu do důchodu v kamenolomu. V roce 2022 žil ve Velkém Šenově.