Jiří Rais

• „První nálet na Plzeň byly bomby, které spadly nedaleko Koterovského nádraží. Spadly do pole, kde za sebou nechaly asi pět nebo šest kráterů. Tak jsme se tam hned běželi podívat, jak vypadají následky po výbuchu bomb. Jeden z kluků tam našel střepinu, všichni jsme mu ji záviděli. Po nějakém čase dopadly bomby v Bolevci, byly tam i nějaké oběti a rozbité domy. Můj kamarád, který měl doma čtyřkolový vozíček, říkal, vezmu vozík, pojedeme do Bolevce hledat střepiny. Jeli jsme přes celou Plzeň, v ruinách jsme hledali střepiny. Našli jsme jich tolik, že se ten vozík málem rozlámal. Pak jsme je vezli vítězoslavně zpátky domů a byli jsme hrozně pyšní, že máme střepiny z anglické bomby."

• „My jsme totiž jako kluci... V naší čtvrti byla spousta dětí, Slovany byly mladá čtvrt, v každém domě byly minimálně dvě děti. Měli jsme takovou klukovskou partu. V roce 1943 jsme založili klub podle Mladého hlasatele, to byl časopis pro děti. Velkou váhu měl Jaroslav Foglar, který do toho časopisu psal. Foglar nás velice ovlivnil. Napsal řadu knížek, které byly určené mládeži a byly založené na skautské myšlence. Skauting za války samozřejmě nebyl povolený. Založili jsme klub, říkali jsme si Smečka vlků. Snažili jsme se ten klub vést podle Foglara a podle skautů."

• „Učitelé o válce nemluvili. Ale když učitel přišel do třídy, musel hajlovat. My žáci jsme se museli postavit do pozoru a taky hajlovat. A byli učitelé různí. Některý se postavil na stupínek do pozoru a předpisově zvedl pravou ruku k pozdravu. Jiný přišel do třídy, šel ke katedře a za pochodu jen mávl rukou, vypadalo to spíš, že říká, sedněte si. Takhle asi lidé všeobecně přistupovali ke stavu, který panoval. Ten, kdo měl strach, snažil se splnit všechny požadavky. Kdo se tolik nebál, tak to odbýval."

• 1

Plzeň, 16.12.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Skautské zásady mě provázely celý život

Jiří Rais v roce 2022
zdroj: plzeňské studio

Jiří Rais se narodil 19. ledna 1930 v Plzni. Prožil tu celý život v domě na Slovanech, který postavili jeho rodiče. Otec byl úředník, matka v domácnosti, jen za války pomáhala bratrovi na statku v Černicích. Jeho hodnoty zásadně ovlivnilo skautské hnutí a knihy Jaroslava Foglara. V roce 1943 s kamarády navzdory nacistickému zákazu založil skautský klub Smečka vlků. V Plzni prožil druhou světovou válku a masivní bombardování. Po válce se klub změnil na skautský oddíl Severka, během letních táborů chlapci pomáhali na poli a v lese. Když komunisté skautské hnutí znovu zakázali, byl už Jiří Rais dospělý, ale mladší kluci dál fungovali jako turistický oddíl. Na strojní fakultě s ním studovaly „dělnické komunistické kádry“ a platila pro ně jiná pravidla než pro ostatní. Po vysoké škole nastoupil do závodu plzeňské Škodovky, který vyráběl turbíny. Byl tam čtyřicet let do roku 1992. Pracovně pobýval v Indii, Číně a na Kubě. Stále se schází se třemi stejně starými někdejšími skauty.