Ing. Václav Pošta

• „Kdo jednou sfáral do dolu, ví, že je to čest pomoci tomu, komu se tam něco stalo. Přemýšlel jsem o tom, jak jsme kolikrát riskovali. Byl to třeba případ člověka, který byl částečně zasypaný a zaklíněný. Mluvil s námi a my jsme ho potřebovali dostat ven. Strop byl stále otevřený, takže jsme museli nějakým způsobem budovat, abychom ho dostali ven. Měl zranění, potřebovali jsme ho psychicky uklidnit. A teď si představte, že přijde válka, kde se zabíjejí lidé. Myslíte na to, kam až to lidstvo jde. Já osobně jsem přemýšlel nad tím, jak hodně jsme riskovali kvůli jednomu životu. Dalších dvacet nebo třicet lidí riskovalo, abychom ho zachránili. A pak vidíte, co je lidstvo schopné si na sebe vymyslet...“

• „Bylo to skutečně vykořisťování. Výhody byly jen zástěrkou. Výhody byly finanční, bytové anebo rekreační. Nebo to třeba byla možnost koupit si na Den horníků televizi, mrazák, ledničku anebo šusťák. Nikdo si ale neuvědomoval, v jakém prostředí ti lidé... v jakém prostředí my jsme pracovali a za jakých okolností. Ven se dostalo jen minimálně informací ohledně bezpečnosti, ohledně úrazovosti. Takže si myslím, že i v té době si ti lidé ty výdělky a zvýhodnění zasloužili. A myslím si, že by tu práci měl každý zkusit a teprve pak o tom něco říkat.“

• „Opět rozhodla maminka. Měl jsem už dokonce povolávací rozkaz k raketovému vojsku. Potřebovali tam měřiče. Byl to velmi pohnutý rok. A když mi přišel ten povolávací rozkaz, říkal jsem si, že bych to zkusil na vysokou školu. Do té doby jsem to odmítal. Měl jsem ve Slaném první lásku, zkrátka jsem odmítal odejít z města. Máti říkala, abychom to na vysokou zkusili. Měl jsem skutečně v životě štěstí, protože v té době se dělaly další pohovory a v tom pohnutém roce brali na vysoké školy všechny. Zkoušky jsem dělal dodatečně a 6. října 1968 jsem nastoupil na vysokou školu. Pamatuji si jako dnes, že jsem vystoupil v Ostravě-Porubě, což je dnes nádraží Ostrava-Svinov. Bylo ráno kolem šesté hodiny. Napadal na mě prach z místní šachty Šverma. Vím, že jsem první týdny v Ostravě trávil u očního. Nebyl jsem zvyklý na takový spad popílku. V tom roce 1968 jsem tedy začal studovat hornicko-geologickou fakultu.“

• „Oni [kriminalisté] nám na začátku řekli, že hledají sudy a v těch sudech by měli být postižení, které potřebují najít. Mi se do toho moc nechtělo. Řekli, že ti, kteří to provedli, jsou stále venku, tak jsem si dával podmínky, kdo nás bude neustále hlídat. Věděl jsem, že je to práce na měsíc, na dva, na tři. To není tak, že přijedete, potopíte se a všechno je hotovo. Podařilo se mi na to sehnat robota, ponorku, která se mohla na kabelu spouštět až do hloubky sto padesát metrů. Tím jsem chtěl usnadnit potápěčům ponory. Potápěč totiž může udělat za den jeden, maximálně dva ponory do takové hloubky, protože dekompresní časy jsou dosti dlouhé. A to místo, že se to bude dít pod Žďákovským mostem, se teprve vyvíjelo. Také se musel sehrát tým. Provádělo se to totiž tak, že stlačený vzduch se vháněl potápěčům do jejich potápěčského obleku. Jeli na přetlak, ne na individuální láhve, protože by to bylo problematické kvůli dekompresi. S potápěcím robotem jsme dělali hodně, abychom ušetřili ponory lidí a nedostávali je zdravotně na dno. Postupně se věc vyvíjela. Byli jsme skutečně pod policejní kuratelou, byli jsme hlídaní. Policie byla v celém údolí. My jsme byli pod Žďákovským mostem na velkém pontonu, kde byla veškerá technika. Začalo se mapovat dno. Nejdříve jsme dostali mapy, jak to dno vypadalo před zatopením. Mohli jsme se tedy opřít o některé stavby, které byly zatopeny. Tak jsme se orientovali. Začalo se používat chemické světlo. To, co už bylo prozkoumáno, se nechalo dole ve vodě nasvítit. Postupně jsme našli všechno, včetně lidí v sítech. Bylo mi řečeno, že je to velký úspěch policie.“

• 1

Ostrava, 15.12.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj
  • 2

Ostrava, 19.01.2023

• 3

Ostrava, 31.01.2023

Pro záchranu jednoho nás riskovalo třicet. Byla čest pomáhat v dole

Václav Pošta / Důl Lazy na Karvinsku / 2006
zdroj: Archiv pamětníka

Václav Pošta se narodil 27. června 1949 ve Slaném, ve středních Čechách. Absolvoval Střední hornickou průmyslovou školu v Kladně. Poprvé fáral ve svých patnácti letech. Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 se dostal na Vysokou školu báňskou v Ostravě. Na hornicko-geologické fakultě studoval techniku požární ochrany a hlubinné dobývání. V roce 1969 se účastnil pohřbu Jana Zajíce ve Vítkově, který se měsíc po Janu Palachovi upálil na protest proti vývoji v zemi po invazi cizích vojsk. V roce 1974 nastoupil na Dole Rudý říjen v podniku Ostravsko-karvinské doly. Začínal jako revírník a bezpečnostní technik. Od roku 1978 dělal dobrovolného báňského záchranáře. Vedl závodní báňskou záchrannou stanici a v roce 1986 přešel k profesionálům na Hlavní báňskou záchrannou stanici v Ostravě. Po pádu komunistického režimu se stal jejím ředitelem. V roce 1995 vytáhl tým jeho potápěčů ze dna Orlické přehrady tři oběti vražd. Pamětník získal několik ocenění za rozvoj báňského záchranářství a zvýšení bezpečnosti hornické práce. V roce 2023 žil ve vesnici Pstruží v Beskydech.