Jarmila Poláková

• „Byla jsem trošku překvapená, že pro mě, za maličkost, za podepsání Charty 77 - takhle já jsem to vyhodnocovala - a že to nabídnete někomu dalšímu k podpisu - si jdete sednout natvrdo. Já jsem nikdy neměla pocit, že to, co dělám já, přes... my jsme byli v podstatě šedá zóna, dělali jsme to přes oficiální... SSM byla politická mládežnická organizace...tak že by to mohlo dojít někam tak daleko. Po prvním ročníku [festivalu] jsem měla tu zkušenost s výslechem na StB a z toho, že se na mém pracovišti o to hodně zajímali. A když jste na malým městě ve fabrice, tak všichni vědí, že prostě tři estébáci přijdou do kádrového oddělení, kde si přečtou váš životopis a pak dělají, že o vás vědí všechno. Neměla jsem dojem, že bych mohla mít... možná to bylo také tím, že jsem sice potom dělala v kultuře, ale takový ten pocit, že do fabriky se můžu vždycky vrátit."

• „Jeli jsme na Springsteena do Berlína a po cestě jsme se stavili na Hrádečku. Všichni vystupující nebo pořadatelé a pořadatelská služba byli označení kytárkami, které byly dělaný z moduritu. Ve fabrice mi udělali kovovou formičku a modurit jsme pekli doma v troubě jako vánoční pečivo. Byly barevně rozdělený...Dojeli jsme na Hrádeček, zazvonili tam a řekli, že organizujeme Folkovou Lipnici a že by bylo skvělý, aby tam [Václav Havel] přijel. Tenkrát tam byla na návštěvě zrovna Petruška Šustrová. Olga byla taková nedůvěřivá a chodila se dívat ven. Bylo jí divný, že jsme jeli takhle okolo, zazvonili a přišli na Hrádeček. Že nás prostě nikdo nekontroloval, když tam byla ta budka...Tak Václav Havel řekl: ,Když nebudu mít jiné disidentské povinnosti, tak já přijedu.' "

• „Ty lidi vlastně nevěřili skoro vlastním uším, protože Havla poznali podle hlasu, že je to opravdu Václav Havel. Když slezl z pódia, lidi za ním chodili a nechali si podepisovat občanky, peníze, papíry a všechno. Teď ten estébák z toho byl celej... a já jsem tomu Púčalovi říkala: ,Co řekl špatnýho? Vždyť neřekl nic' ... A on řekl: ,To je jedno, prostě vystoupil tady Václav Havel!' Tak jsem si říkala, vždyť co... Ale protože pod všemi papíry byl podepsaný Honza Hammer, tak na ten výslech na StB šel Honza Hammer. V té době jsem bydlela v Praze a vlastně celé si to odskákal on. Je mi to líto, že to Honza takhle odnesl, protože z toho měl... zdravotní problémy má dodneška. Ten tlak těch estébáků vlastně... já bych to prostě hodila za hlavu, já byla v té době fakt docela lehkomyslná, ale Honza neměl tady tu povahu. Mám z toho výčitky dodneška."

• „A do toho právě přišel Jirka Choun: ,Pojďme udělat velký festival, na který přijede víc lidí, vybereme vyšší vstupné a budeme mít peníze na provoz klubu během roku, kdy Pražáci nemohou přijet. Protože děláme jeden koncert Karla Plíhala a přijde nám dvacet lidí nebo Jaromíra Nohavicu a přijde třicet lidí, protože přijedou akorát ze Světlé a z Havlíčkova Brodu.' Takže takhle vznikla Folková Lipnice, že uděláme festival, abychom měli peníze na provoz klubu během roku."

• 1

• 2

Vystoupení disidenta Václava Havla po 19 letech byl okamžitý nápad Folkové Lipnice

Jarmila Poláková, natáčení pro Paměť národa, srpen 2022
zdroj: Paměť národa

Jarmila Poláková se narodila 26. listopadu 1956 v Chebu, kde vyrůstala až do svých deseti let. V roce 1966 se s rodinou přestěhovali na venkov - oba její rodiče byli zemědělskými úředníky a členy Komunistické strany Československa. Více jak jeden rok žili na Královédvorsku a posléze v jižních Čechách. Pamětnice v roce 1976 odmaturovala na Střední průmyslové škole v Písku a rovněž se podílela na chodu pionýrského oddílu. Od roku 1977 studovala na Českém vysokém učení technickém v Praze a v rámci nabídky vysokoškolského stipendia odešla do Ledče nad Sázavou do podniku KOVOFINIŠ. Spolu s filmovým klubem, který zaštiťovala podniková organizace Svazu socialistického mládeže, tu organizovali koncerty folkových interpretů a v letech 1984 až 1988 připravovala dramaturgii festivalu Folková Lipnice (Písní za mír). Spolu s mužem Vladimírem Hanzelem iniciovali pozvání disidenta Václava Havla, který na hudebním festivalu veřejně vystoupil po 19 letech. Od roku 1988 pracovala pro hudební vydavatelství Panton a od roku 1991 vede produkční společnost Film & Sociologie a jako producentka se podílela na několika filmech Pavla Kouteckého včetně snímku Občan Havel. V současné době žije v Praze (prosinec 2022).