MUDr. Martin Polák

• „Děda jel potom do Osvětimi. Je velmi zajímavá příhoda, jak oni přijeli do Osvětimi a jak se ví, na té rampě byl doktor Mengele. Plus další dozorci. A rozdělovali tam ty lidi. Když jel děda předtím ve vagónu, někdo mu řekl, že je třeba si vymýšlet a při rozdělování tvrdit, že je člověk dělník, tesař. Tyhle lidi nechají žít a jsou na těch pracech. Děda říkal, že neví, jak ho to napadlo, ale v tu chvíli, když tam ten Mengele byl, protože uměl dobře německy, řekl [po pravdě], že je komerční inženýr, že dokáže dobře vést administrativu. A ten Mengele kývl, že má jít na stranu přeživších. Zatímco ti, co si v ten den vymýšleli [dělnická] povolání, šli všichni na tu opačnou stranu.“

• „Taky mě nevzali hned na školu. Udělal jsem přijímací pohovory, tenkrát byly takové předměty jako všeobecný rozhled. Tak se tomu říkalo. Od komise jsem dostal otázku rok 1948 a 1968. A já, jak jsem byl od prarodičů patřičně poučen, byť to nebylo taktický, tak jsem před komisí řekl, že to byl největší omyl v dějinách Československa. Když jsem pak viděl svoje výsledky, z odborných předmětů jsem měl průměr 1.0, ale bylo tam napsáno, že jsem politicky nepřizpůsobivý. Takže mě na medicínu nevzali.“

• 1

• 2

„S vaším posudkem budete rád, když vůbec budete někde pracovat.“

Martin Polák při natáčení
zdroj: natáčení Post Bellum

Martin Polák se narodil 27. března 1960 v rodině s židovskými kořeny. Jeho prarodiče Lev a Ida Gansovi, stejně jako matka Věra Gansová Poláková, byli na konci roku 1941 deportováni do terezínského ghetta. Ida a Věra zde přežily celou válku, zatímco Lev Gans se ocitl v transportu do Osvětimi. Posléze uprchl z pochodu smrti a za dramatických okolností se dostal do Prahy. Po roce 1948 prarodiče čelili nálepce „buržoazní“ rodiny a pracovali v podřadných povoláních. Matka Věra byla vyloučena ze studia přírodovědecké fakulty a pracovala na Nákladovém nádraží Žižkov. Teprve v 70. letech mohla vystudovat VŠCHT. Martin Polák se přes vynikající výsledky u přijímacích zkoušek napoprvé nedostal na medicínu a rok strávil v tzv. nultém ročníku. Lékařskou fakultu absolvoval roku 1985 a nastoupil v nemocnici v Příbrami, kde působil více než třicet let. V 90. letech se angažoval v aktivitách lékařských odborů za zvýšení platů lékařů. Stal se členem židovské organizace B‘nai B‘rith. Od roku 2019 je primářem interního oddělení nemocnice v Mladé Boleslavi.