Ing. Oldřich Pleštil

• „Invazi jsem zažil na pláži, respektive na skalách. Jednadvacátého srpna ráno jsme vzali auto a odjeli jsme na takové malé parkovišťátko mezi skalami. Na silnici, která lemuje pobřeží. My jsme už tehdy jeli s českou vlaječkou, kterou jsme měli na střeše na nosiči, protože jsme už po cestě spali v autě. Všiml jsem si, že Francouzi po nás nějak divně koukají. Měl jsem tranzistorák a na krátkých vlnách jsem poslouchal Prahu. Vidím to jako dneska. Teď si představte, že jsem si pustil okolo desáté hodiny dopoledne jednu stanici a tam se popisovalo: ‚Sovětské tanky postupují od Kladna k Praze.‘ Já jsem zavolal přítelkyni a říkám jí: ‚Hele, podívej se, tady dávají nějakou hru z druhé světové války.‘ Tak jsme začali poslouchat, poslouchali jsme a poslouchali jsme a pak říkám: ‚To není možné. Tam se něco děje, tam se něco stalo.‘ Sbalili jsme se, odjeli jsme od vody a jeli jsme takzvaně domů. To znamená do rodiny.“

• „Tam bylo nějaké obecné povídání a pak tam byla jedna věta. Nad ní se usmívám dodnes. Sice věta, cituji: ‚Politicky spíše negativní.‘ A druhá věta: ‚Zúčastnil se mimořádné směny na počest 14. sjezdu KSČ.‘ Na mimořádnou směnu nás povinně nahnali do práce v sobotu, takže nezúčastnit se nebylo možné. Když napsali politicky spíše negativní, tak jsem po nich chtěl, ať to konkretizují, protože jsem se v Crystalexu nijak neprojevoval. Nevstoupil jsem do žádné mládežnické tehdejší nové organizace, Svaz mladých, anebo jak se to jmenovalo.“

• „Když přišly nějaké přiblblé dotazy, tak jsem velmi pozorně dával pozor, co mu na různé otázky budu odpovídat. Řeknu příklad. On chodil pravidelně se seznamem lidí, kteří požádali o výjezdní doložku. Řekl mi: ‚Co si myslíš?‘ Já jsem se podíval na seznam a říkám: ‚Jo, dobrý, dobrý, dobrý, dobrý.‘ Takovýmhle způsobem jsem s tímhle člověkem komunikoval.“

• 1

• 2

Přišel do mé kanceláře, vytáhl průkaz a naznačil, že bude pravidelně docházet na kafe

Maturitní fotografie, rok 1964
zdroj: Archiv pamětníka

Oldřich Pleštil se narodil 5. ledna 1946 v Liberci. Maminka Marie pracovala v mateřské škole a tatínek Oldřich vyučoval praktické činnosti na Vysoké škole strojní a textilní. Na základní školu pamětník docházel do Liberce a v roce 1964 absolvoval v Jablonci nad Nisou střední školu se zaměřením na zahraniční obchod. V letech 1964 až 1973 studoval v Praze obor zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické. Během studií se stal kandidátem Komunistické strany Československa a vstoupil do Svazu vysokoškolského studenstva Čech a Moravy. V roce 1968 uvažoval o emigraci do Švýcarska, ale nakonec se rozhodl zůstat. V období normalizace byl vyškrtnut z Komunistické strany Československa pro údajnou pasivitu. Živil se jako pomocný dělník u Pozemních staveb, ale vysokou školu mohl i nadále studovat. Po studiích nastoupil v roce 1973 na základní vojenskou službu v Sokolově. Sloužil v dělostřeleckém pluku a po vojně získal pracovní pozici expedienta v Crystalexu v Novém Boru. Poté přešel do Závodů průmyslové automatizace v témže městě, kde se později stal obchodním náměstkem. Státní bezpečnost ho v této době získala ke spolupráci, stal se agentem s krycím jménem Jarda. V roce 1992 přešel do německé firmy Varta, kde se později stal jednatelem. V roce 2012 odešel do důchodu. V roce 2023 bydlel v České Lípě.