Jaroslav Pišoft

• „Mám takový dojem, když jsme došli k tomu vozu, že Heydrich vstává v autě, vyšel z vozu směrem do jízdní dráhy, na levé straně vozu, dveře na pravé už byly poškozené. Vystoupil a stál a v tu ránu tam dojelo autíčko, byla to stěhovací firma Holan. Máma, když viděla, že tam policajt postavil kolo, vzala ho a odvedla ho k benzinové pumpě. Pumpaři řekla, že ho tam někdo zapomněl, ať mu ho dá. Pumpař jí odpověděl: ‚My všechno víme.‘ Byl konec, matka odešla. Co znamená tenhle výrok – ‚my všechno víme‘ – si neuvědomila. Uvědomila si to až další dny. Šaty, co měla na sobě, do konce války nevzala na sebe.“

• „My jsme už byli s mámou u toho auta. Pamatuji si, jak Heydrichův šofér vyběhnul od toho vozu a přeběhnul koleje. To bylo ulicí V Holešovičkách, kde vedla linka, a bylo to na vlastním tělese tramvajové tratě. Tak přeběhnul tramvajové koleje a zastavoval nákladní auto, které vyjíždělo směrem do Kobylis od Holešovic. Řidič zastavil, on mu ukázal, aby ho objel, tak řidič dojel k tomu vozu. On mu sundal zadní sajtnu z korby, Heydrich tehdy ještě došel po svých nohách ke korbě, a jelikož byl vysoké postavy, tak akorát hýžděmi dosednul ke korbě. Malinko se vzepřel o dno korby a sednul si. Ten řidič mu chytil nohy a zvednul mu je nahoru do vozu. Zavřel sajtnu, obrátil se tam k nám, protože nás tam bylo několik. Mezi námi tam byla manželka pana doktora Knota, a když to viděla, tak řekla: ‚Ježíšmarjá, vždyť je to říšský protektor!‘“

• „A mezi těmi zahradníky tekl potůček. A aby nešlo smetí z těch kopců do kanalizace, tak tam byla tam sedimentační jímka. V jímce to vždycky zurčelo. Voda tekla do nádrže a bublalo to tam. Já jako pětiletý jsem se musel jít na to podívat. Dívám se dolů a v tu ránu byla slyšet velká rána, kdy vybuchla ta bomba pod Heydrichovým autem. Doběhli jsme s mámou k tomu autu. Za nějaký čas přijela policie.“

• 1

Špacíroval s mámou. Pak to bouchlo a za minutu doběhli k Heydrichovi

Jaroslav Pišoft se narodil 8. května 1937 v Praze, otec Jaroslav pracoval v dopravním podniku jako účetní, matka Bohumila byla v domácnosti. Jaroslav neměl sourozence. V květnu roku 1942 se vracel s maminkou z nákupu v Libni, když uslyšeli velkou ránu. Nacházeli se zhruba dvě stě metrů od místa, kde parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš provedli 27. května 1942 úspěšný atentát na Reinharda Heydricha. K autu zasaženému bombou se dostali asi jednu minutu po atentátu. Tehdy pětiletý Jaroslav si zapamatoval některé útržky z událostí, které se odehrávaly bezprostředně po útoku parašutistů na Heydricha. Jeho maminka odvezla na nedalekou benzinovou stanici kolo, o němž se později domnívala, že mělo posloužit jednomu z parašutistů k útěku. Hned po atentátu přestěhovali rodiče Jaroslava ke strýčkovi do Zbečna, aby o atentátu nikde nevyprávěl a nepřivedl někoho do nebezpečí. Maminku poslali četníci k výslechu na gestapo, německá tajná policie ale označila její výpověď za nevěrohodnou a propustila ji. Rodina se bez problémů dožila konce války. V roce 1949 pamětníkovi zemřel otec. Jaroslav vystudoval střední školu a celý život pracoval v pražském dopravním podniku. Oženil se a narodila se mu jedna dcera. V době invaze vojsk Varšavské smlouvy (21. srpna 1968) bydlel na Václavském náměstí u Opletalovy ulice. Pamatuje si sovětské tanky nebo explozi dělostřeleckého granátu, který prorazil střechu jejich domu. Kus střepiny si uschoval doma jako suvenýr. Během normalizace mu bránilo v povýšení v dopravním podniku to, že nebyl členem KSČ. Sametovou revoluci přivítal, život po listopadu 1989 považoval za svobodnější než před ním. V roce 2020 žil v Praze.