Zdeněk Pernica

• „A my jsme se to dozvěděli tím, že šachta pořádala zájezd do Prahy do divadla. My jsme přijeli do divadla, a nic se tam nedělo, jo. Říkali jsme: ‚Co se děje?‘ Pak se rozevřela opona a vystoupili všichni herci v civilu a říkali nám, celýmu divadlu, že nehrajou, že nehrajou jako protest proti tady tomu postupu tý policie a proti tomu režimu. Takže jsme se teprve, k nám, sem do Duchcova, to vlastně došlo, to taky nebylo hned v televizi nebo tak, to bylo tak nějak taky postupně.“

• „Ty Liptice měly asi 59 domů, 274 obyvatel, takže se jednalo o poměrně malou obec. Přestože jsme tam měli jeden obchod s potravinama, masnu, která byla otevřená dvakrát do tejdne, hostinec. Kolem roku 64 tam bylo nakrátko i kino. Bylo tam pánský kadeřnictví, byl tam takovej zajímavej mandl. Ve vesnici byl velkej hospodářskej dvůr a byl tam kostel svatýho Petra a Pavla.“

• „Pro liptický obyvatele se v Duchcově postavily panelový domy na Osecký ulici. A stěhování probíhalo tak, že jednotlivý rodiny dostaly přesný termíny stěhování bez možnosti volby. Byl jim na ten jeden den přidělenej stěhovací vůz, na úřadě už předem dostaly klíč taky od určitýho bytu, žádný vybírání nebylo. Ten byt si do tý doby ty lidi uklidili, jo. A ty stěhováci je odstěhovali. První šly předškolní děti, potom rodiny se školníma dětma a důchodci byli poslední. Denně ten stěhovák odstěhoval tři rodiny, a to stěhování netrvalo ani tak moc dlouho, od jara a končilo na podzim.“

• 1

Duchcov, 25.03.2021

Každý doufal, že Liptice nezaniknou

Zdeněk Pernica
Zdeněk Pernica
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Pernica se narodil 4. července 1946 v dnes již neexistující obci Liptice poblíž severočeského Duchcova. Ve vesnici žil až do jejího zániku v roce 1976, kdy se se svou rodinou přestěhoval do nově postavených panelových domů v Duchcově. Vyučil se elektrikářem a celý život v oboru také pracoval. Osmnáctého listopadu 1989 se zúčastnil zájezdu do pražského divadla, kde zažil zrod stávky divadelníků po zásahu na Národní třídě den předtím.