Josef Pavlíček

• „A to vím, že otce, když je naháněli do družstva, s panem Douškem zavřeli na týden v Přerově. A ta Štěpánka [starší sestra] se jednou dívala do oken – a teď tam vidí otce. Tak říkala: ‚Já už vím, kde je.‘ My jsme nevěděli, kde je. Oni ho chytli a zavřeli, ale jenom na týden. Nechtěl do družstva.“

• „Šly do lesa [maminka se starší sestrou], že si můžou vzít nějaké ‚chraščí‘ a nevím, co všechno. Ptaly se lesníka a ten jim říkal, že si to můžou vzít. Ale na čem konkrétně se domluvili nebo nedomluvili, to nevím. A pak je někdo nahlásil, že si tam nakácely nějaké stromy, které neměly kácet, tak ji [maminku] zavřeli na osm měsíců.“

• „Oni byli potom v těch Kladníkách, taky u naší rodiny. A ti měli taky dva kluky, no a tam je chytli. Tam je zradil ten Špička, on byl kachlář nebo něco takového [kamnář]. Ten jeden kluk říkal, že nevěděli, jak se to dozvěděli. Ten pán [Špička] tam přijel na motorce, on jim nejdřív pomáhal, a ptal se: ‚Jsou tady?‘ – ‚Jo, jsou. Ale jeďte až za dědinu, tam nastartujte motorku a můžete jet.‘ No a ta rodina říkala, že nastartoval motorku hned u domu, a pak ho viděli, jak si s tím šéfem policajtů podávají ruce.“

• 1

Přerov, 26.09.2023

Oba rodiče komunisti zavřeli, bratrance popravili

Josef Pavlíček v mládí, 50. léta
zdroj: archiv pamětníka

Josef Pavlíček se narodil 21. prosince 1937 v Šišmě (okres Přerov), kde jeho rodiče vlastnili hospodářství s cca 10 ha polností. Otec Josef Pavlíček vstoupil v roce 1945 do komunistické strany, protože se však stavěl na odpor násilné kolektivizaci po únoru 1948, byl záhy z KSČ vyloučen. V létě roku 1950 poskytli manželé Pavlíčkovi úkryt členům protikomunistické odbojové skupiny Hory Hostýnské, kteří během pobytu v obci přepadli místního předsedu jednotného zemědělského družstva (JZD). Mezi odbojáři byl i synovec Josefa Pavlíčka Sigmund Bakala, který byl později odsouzen k trestu smrti a popraven. V únoru 1951 byl otec Josef Pavlíček zatčen a v červenci téhož roku za napomáhání „protistátním“ aktivitám odsouzen k 15 letům vězení a propadnutí majetku. Propuštěn byl na amnestii v roce 1960. Za údajné rozkrádání socialistického majetku byla v 50. letech uvězněna i jeho manželka Františka Pavlíčková. Josef Pavlíček ml. byl v době otcova zatčení v Plzni, kde se učil zámečníkem. Po vyučení se vrátil do Šišmy, pracoval krátce na dráze v Přerově, poté v Olomouci a nakonec až do důchodu v přerovské Meoptě. V 60. a 70. letech si postupně mohl doplnit jak středoškolské, tak vysokoškolské vzdělání a pracovat ve vedoucí pozici. Pamětník byl dvakrát ženatý. Po sametové revoluci jeho otce plně rehabilitovali a v roce 2012 získal in memoriam osvědčení účastníka třetího odboje. V době natáčení v roce 2023 žil Josef Pavlíček ml. v Přerově.