MVDr. Jan Pavlásek

• „‚Umíš německy, žil jsi tam tolik let, tak jim to řekni!' Vzpomněl jsem si z výcviku v Německu, že jsou zvyklí na vojenský dril. Tak jsem vylezl s kapslovou pistolkou, která se dala koupit v každém hračkářství, a spustil jsem na ně hodně nahlas, aby byli v pozoru a pak jsem jim řekl, že jsou zajatí. Tak jsme od nich získali dalších padesát pušek, což se nám nesmírně hodilo. Ukázalo se, že tito většinou starší vojáci, byli z Vídně. Tak jsem si s nimi mohl pak i docela přátelsky popovídat o Vídni.“

• „Tam se konečně za našimi legionáři objevil náš ministr obrany Rastislav Štefánik, který sjednal pro všechny odvoz domů do Prahy. Mezi prvními se vrátil otec, v roce 1919. Dokončil si studia, oženil se s maminkou a bydleli ze začátku v Unhošti, protože tam učila."

• „Do Dvojky jsem nastoupil ve čtyřicátém roce. O Vánocích jsem dostal od Jestřába tuto přezdívku, protože jsem hlídal oddílový zpěvník a nesměl jsem chybět u žádného zpívání. On si toho všimnul a dal mi přezdívku Song. Rok 1940 byl pro skauting přelomový, protože k 28. říjnu byla veškerá skautská činnost v naší republice zakázána. Pro Jestřába byla Dvojka jako jeho dítě a nemohl bez ní existovat. Pro nás to mělo ohromnou výhodu, že se nám přes tu válečnou hrůzu takto společně podařilo projít."

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Doprovázeli mě andělé strážní, kteří na mě dohlíželi

V uniformě Luftschutzpolizei (1942)
zdroj: archiv Jana Pavláska

Jan Pavlásek se narodil 27. října 1923 v pražských Dejvicích v protestantské rodině diplomata a legionáře Vladimíra Pavláska. Díky pobytu na ambasádách v Německu a Rakousku měl Jan výbornou němčinu. Od roku 1931 byl oddaným skautem, v sekci přezdívaným Song. Během druhé světové války, navzdory zákazu skautingu, pomáhal Jaroslavu Foglarovi vést Pražskou Dvojku. V říjnu 1942 byl povolán do Německa na nucené práce - sloužil u hasičů v Hamburku a během roku 1943 tam zažil spojenecké bombardování. Na jaře 1945 se připojil k Pražskému povstání a následně sloužil u Revolučních gard. Vystudoval gymnázium v Praze a Fakultu veterinárního lékařství v Brně. V roce 1950 se oženil a usadil v Bystřici nad Pernštejnem, kde se věnoval veterinární práci. Zároveň pokračoval ve vedení mládeže ve smyslu skautské výchovné metody. V roce 1970 přišel kvůli nemoci o manželku Jaroslavu. Strávil 43 let se svou druhou manželkou Miluši. Při obnovení skautingu v Bystřici nad P. byl 14. prosince 1989 zvolen vedoucím skautem. V roce 2016 obdržel nejvyšší skautské vyznamenání, Bronzovou medaili sv. Jiří. Jan Pavlásek zemřel 20. února roku 2022.