Adelheida Pačková

• „Muži v regionu Hlučínsko museli nastoupit do wehrmachtu a 15. 3. 1939, když Československo obsadil Hitler, dostali muži povolávací rozkazy a museli jít do wehrmachtu. Můj otec dostal povolávací rozkaz 25. 11. 1939 a musel nastoupit do kasáren v Polsku, jsou to dnešní Hlubčice. Byl pryč celých šest roků. Roku 1945 byli němečtí vojáci v Rusku braní do zajetí, můj otec patřil mezi ně. Byli dáni do táborů a v Rusku jim říkali, že budou v táboře tak dlouho, dokud nepostaví to, co zničili během války. Byli o hladu, spalo jich i sto chlapů na deskách, a když se chtěl jeden v noci otočit, museli se otočit všichni, protože byli nalepeni jeden na druhého. A potom, 2. 2. 1947, dostala moje maminka oznámení, že otec už je na území Československa, že je v Kuřimi, což byl tábor, kam dávali zajatce, a že to bude trvat pár měsíců, než se bude moci vrátit domů. Moje maminka o něm dva roky nevěděla vůbec nic, jestli žije nebo nežije, tak byli šťastní, že se už nachází na našem území. V té době mi byly necelé tři roky. Když pak maminka dostala oznámení, že si má pro tatínka přijet do Kuřimi, a otec se vrátil zpátky, všichni mi říkali: 'To je tvůj táta.' Já se bránila, že to není táta, že to je chlap. Protože pro mě to byl cizí chlap.“

• „Roku 1951 zemřel děda Jan a můj otec musel nastoupit místo něho. Nastoupil roku 1956, nebo o něco později. Mlýn měl tehdy jedno podlaží a on chtěl mlít víc pro širší okolí, takže celý ten mlýn o jedno podlaží zvednul. Nakoupil stroje, chtěl to instalovat a mlít pro větší okolí, protože v té době už mlýnů kolem dokola moc nebylo. Roku 1961 ale ten mlýn znárodnili a přešlo to pod Slezské mlýny a pekárny Olomouc. Potom už otec do toho neinvestoval, protože to bylo znárodněné. Nechali ho mlít do roku 1965. Potom mlýn zastavili úplně. Otec z toho těžce onemocněl. Dostal mozkovou mrtvici, bylo mu 40 let. Byl půl roku na nemocenské, nebyl schopný pracovat. Pak se dostal na sádrovcový důl.“

• "Myslím, že v roce 1952 byla kolektivizace a lidé dostali záhumenky. Velká pole tehdy komunisté sebrali, ale lidé měli záhumenky a z těch záhumenků měli také obilí. Co s tím měli dělat? Nevím, kolik arů mohli mít. Vždycky jezdili s tím, co vymlátili, k nám do mlýna. Byli to to i lidé z dalších obcí kolem nás, takže toho bylo hodně. Vždycky ještě měsíc po žních býval u nás jeden pán na noční. Byl tam divan, kde se mohlo ležet, ale spát se nedalo. I my jsme ten hluk mlýna slyšeli v domě, kde jsme bydleli, protože jedna stěna byla společná. Táta si myslel, že se to nemůže zavřít. Připadalo mu to nenormální, že by se zavřel mlýn a neměl by práci."

• 1

Ostrava, 20.10.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Moravskoslezský kraj

To je cizí chlop. Nechtěla obejmout tátu, když se vrátil z ruského zajetí

Adelheida Pačková / 1947
zdroj: archiv Adelheidy Pačkové

Adelheida Pačková, za svobodna Čujková, se narodila 23. října 1943 v Kobeřicích na Hlučínsku. Tehdy to byla součást německé Třetí říše. Rodina vlastnila a provozovala mlýn. Otec musel na začátku druhé světové války narukovat do wehrmachtu. Dostal se do ruského zajetí a vrátil se až v roce 1947. Komunisté jim roku 1961 znárodnili prosperující mlýn a v roce 1965 jej zavřeli. Zkonfiskovali jim i dům, za který museli platit nájem. Otec pak dělal vrátného v sádrovcovém dole. Adelheida byla vychována v katolické víře a ani v dospělosti své vyznání neskrývala. Chtěla učit v mateřské škole, ale kvůli náboženství nedostala doporučení. Vystudovala gymnázium v Hlučíně. Až do důchodu pracovala v Lisovně nových hmot v Chuchelné. Dělala tam plánovačku a mistrovou. S manželem Františkem Pačkem vychovala dceru. V roce 2021 žila v Kobeřicích.