Marta Neužilová

• „Najednou někdo ráno v šest hodin na dvoře křičel: ,Půjde transport, půjde transport. Běžte na nádraží, běžte na nádraží.' A tak já jsem vyběhla na takový roh, tam jsem se schovávala. A v tom vidím, jak zespoda z náměstí do kopce k tomu nádraží jde taková menší skupinka lidí. Protože z Malé pevnosti nechodily transporty, to byly takové menší skupiny. A lidi s bílými ranečky na zádech. Koukala jsem na ně. Já jsem nevěděla, proč jsem měla vyběhnout. A najednou slyším: ,Martino!' Maminka šla s nimi jako poslední. A odvedli ji tam na to nádraží, ne do hlavní budovy, ale takhle po straně, kde byly takové železničářské zahrádky. Mohlo to být tak dvacet, pětadvacet lidí. Vedli je esesáci z Malé pevnosti. A přišel normální vlak a oni nasedli do posledního vagónu. A vím, že i ti gestapáci se otočili, když potom přiběhl bratr a i ten malý Vráťa. Stáli jsme takhle po straně u té zahrádky. I gestapáci se otočili, snad se na nás nemohli koukat. A maminka nastupovala jako poslední. To bylo naposledy, co jsme ji viděli.“

• „Ano, právě že tam přišel nějaký moták, že maminka na nás myslí a lituje všeho, co se stalo. Dokonce nám někdo předal i takové kartičky a tam bylo namalované nějaké sluníčko a nějaká básnička. Ale to se všechno postupně ztratilo, nic z toho mi nezbylo. Akorát, co mám doma – někdo tam na dlaždičce namaloval kytici růží ve váze. Já nevím, jak se to uchovalo. To mám doma zarámovaný. Někdo to namaloval v ghettu, nějaký ten židovský umělec. Já jsem to ukazovala v Terezíně v muzeu, to jim odkážu. Pak jsem měla jeden takový akvarel, vzpomínku na Prahu. To taky nějaký vězeň maloval v Terezíně. Ale jak se to k nám dostalo? Někdo to k nám přinesl. Tak to už jsem dala do toho muzea v Terezíně.“

• „To je, když se vyjíždí z Terezína, tam je po pravé straně parčík s nějakou sochou a naproti je taková nižší jednopatrová dlouhá budova. Tam jsme byli vyslýchaní. To probíhalo tak, že nás dali do nějaké místnosti, samotné s bratrem. Museli jsme stát u zdi a trvalo to strašně dlouho. Pak najednou přivedli maminku a hodili ji do vedlejší místnosti. A teď i nás hodili – asi četníci – do té místnosti bez oken. Tam byla úplná tma, ani jsme se navzájem neviděli. Maminka nám řekla dvě, tři, čtyři slova a začal velký cirkus, řvaní, kde jsme. Zřejmě nás někdo úmyslně chtěl tam dát, z těch četníků, než nás přišli vyslýchat ti gestapáci, abychom si stihli něco říct. A pak už jsme maminku neviděli, až když bylo po výsleších.“

• „V roce 1942 v srpnu chytili bratra i s těmi Židy. Chytili je při tom předávání [zásilek pro vězně z terezínského ghetta], to bylo na udání. Protože v domě, kde jsme bydleli, bydlela nějaká paní Johnová. Její manžel se dal k wehrmachtu. Ona byla Češka. Moji maminku neměla ráda, asi na ni i žárlila. Maminka byla moc hezká a ta paní byla taková trochu znetvořená. Ona hlídala bratra, sledovala, jak vždycky sedl na kolo s ruksakem a odjel. Maminka vždycky říkala: ,Tentokrát už to bude naposled. Už to nebudu dělat.' Protože už ji varovali i ti Židé, kteří chodili na nádraží s takovým dvoukolákem za doprovodu četníka. Nějak po straně maminku varovali, že Němci už o ní vědí. A ona říkala tehdy zase, že mého bratra posílá už naposled. A ta paní Johnová šla za nějakým panem Krausem, Němcem, a řekla mu: ,Ten kluk už zase odjel.' Někdo je tehdy na té chodbě slyšel. Pan Kraus říkal: ,Já si to nevezmu na svědomí. Ona [maminka pamětnice] má čtyři děti.' Paní Johnová řekla: ,Když to nenahlásíte vy, tak to nahlásím sama.' Tak už na bratra čekali, bylo to nahlášené. Když tu zásilku na šancích předával, tak je tam chytili.“

• „Takže maminka získávala adresy, spojila se s lidmi, kteří zůstali ještě v Praze. A oni nám potom posílali dopisy [pro své příbuzné v Terezíně]. Anebo maminka mě a bratra posadila v Bohušovicích na vlak a my jsme dojeli do Prahy, vystoupili jsme a tam si nás někdo vyzvedl. Dali nám léky, dopisy, něco zašili i do kabátů. A my jsme to odvezli domů do Bohušovic. Maminka nevím jakým způsobem navázala styk s lidmi v ghettu. A můj bratr na kole s ruksakem do zádech jezdil do těch šancí, do toho terezínského opevnění, a tam se s těmi Židy setkával a předával jim to.“

• „Maminka, když viděla, že přijel transport, tak třeba šla dělat za Bohušovice. Tam byly pole, mezi Bohušovicemi a Terezínem byly pole. Tak maminka si vypůjčila od nějakých Chládků motyčku nebo jiné nářadí a předstírala práci na poli. To mi ti Chládkovi později doložili, jak to maminka dělala. Těm, co šli do Terezína, říkala, jestli nechtějí předat nějaké vzkazy. Tak jí házeli adresy. Protože v té době už byl jakýkoli styk s těmi internovanými zakázaný. V Terezíně v té době, v jednačtyřicátém, když začaly ty první transporty, ještě žilo několik lidí, kteří se zatím neodstěhovali z Terezína. A byly tam i poštovní schránky. Ale ti Židi se k tomu nesměli přiblížit. To bylo doloženo, že se pokusili tam něco hodit a byli exemplárně oběšeni v kasárnách v Terezíně.“

• 1

• 2

Navždy budu mít před očima ten nekonečný průvod smutných lidí s ranečky

Marta Klicperová Neužilová v roce 1942, kdy byla zatčena gestapem
zdroj: archiv pamětnice

Marta Neužilová se narodila 29. července 1932 v Bohušovicích nad Ohří jako dcera dělníka Stanislava Klicpery a jeho ženy Olgy. Její matka pocházela z bohaté německy mluvící židovské rodiny Beerových, otec byl Čech nežidovského původu. Když bylo Martě sedm let, její otec zemřel na otravu krve po pracovním úrazu a matka zůstala se čtyřmi dětmi sama. V době protektorátu se Olga Klicperová zapojila do činnosti odbojové skupiny V boj, která pomáhala rodinám politických vězňů. Od podzimu 1941 na vlastní pěst pomáhala Židům přijíždějícím v transportech na nádraží v Bohušovicích, odkud pěšky putovali do nedalekého terezínského ghetta. Podávala jim chleba a vodu, získávala od nich adresy příbuzných, později doručovala necenzurovanou korespondenci a balíčky pro vězně. Do této činnosti zapojila i svého nejstaršího syna Stanislava a dceru Martu, jíž bylo v roce 1942 deset let. V srpnu 1942 byla Olga Klicperová i obě nejstarší děti na udání zatčeny. Martu a jejího bratra několik týdnů vyslýchalo gestapo, matku uvěznili v terezínském ghettu. Olga Klicperová byla po roce přesunuta do židovských cel Malé pevnosti a odtud deportována do Osvětimi, kde ji zavraždili v prosinci 1943. Marta a její bratři prožili zbytek války u babičky z otcovy strany. Jeden z mladších bratrů, Bedřich, krátce po matčině uvěznění zemřel. Sourozenci nesměli chodit do školy, nedostávali potravinové lístky, postupně je babička vůbec nepouštěla z domu. Holocaust nepřežil nikdo z příbuzných z matčiny strany. Po válce děti žily pod dohledem poručnice v jediné místnosti, nedostaly nazpět nic z majetku matky ani svých příbuzných. Marta se vyučila prodavačkou a roku 1950 se provdala za Karla Neužila, s nímž se odstěhovala do Prahy. Narodily se jim dvě děti, v roce 1960 se však rozvedli. Marta poté pracovala jako vychovatelka v internátu a chmelařka. Vystudovala střední zemědělskou a střední pedagogickou školu. Po roce 1989 svěřila své vzpomínky historičce Anně Hyndrákové. Stala se členkou Židovské obce, organizace Ukrývané dítě a Mezinárodní ženské sionistické organizace WIZO. Na paměť své matky nechala před rodným domem v Bohušovicích umístit Stolperstein - kámen zmizelých.