Josef Netopil

• „Tož mohl jste mluvit, ale ani jste nemohla mluvit, aby se řeklo pravdu, víte? Ti lidé byli zlí a bylo donašečů, takže lidé se báli nějak mluvit. Myslím si, že i v letech šedesát osm, šedesát devět. Však víte, kolik těch výměn se pak udělalo. My v Pravčicích jsme to jak když ustáli. Předseda to ustál. Na další funkce, že by zase pořádných agrotechniků nebo zootechniků bylo, tak nebylo. Takže se už takové velké výměny nedělaly.“

• „A nejhorší to bylo, když jsme jeli domů. Chytli jsme vlnu, která se valila do středu Moravy. Tanky a děla. A tenkrát jsem měl i strach, protože jak jste se dostali mezi ty tanky a auta, tak by vás zmáčkly. Brzdily a já musel brzdit. Nehleděly na nic. To jsem měl tenkrát strach.“ – „Dostali jste se přímo do té kolony?“ – „Dostali jsme se přímo do té kolony a pořád proti nám někdo jel a nikdo nás nechtěl pustit. Byl to velice těžký...“

• „Já říkám: ‚Co je? Co, že jsme přepadení? Vtrhli sem Němci, nebo co?‘ On říká: ‚Ne Němci, Rusi tady vtrhli.‘ Já říkám: ‚Neblázněte!‘ Chvilku jsme na dvoře poslouchali rozhlas. Ale bylo půl sedmé a museli jsme vyjet, protože ty naše dva kombajny SK3 byly v Alekšincách. Vyjeli jsme přes Strání směrem na Nitru a nikoho jsme nepotkali. Tam jsme dojeli bez problémů. Ale když jsme [se přiblížili] k Nitře, tak byla celá obestoupená. Co dvacet metrů dělo namířené na Nitru.“

• 1

Hulín, 31.08.2019

Chtěl jsem žalkovickému družstvu dokázat, že cosi dovedu

Josef Netopil v roce 2019
zdroj: Post Bellum

Josef Netopil se narodil 1. ledna 1941 v Žalkovicích na Hané. Vyrůstal jako nejstarší ze tří dětí ve věřící zemědělské rodině Josefa a Anny, rozené Dostálové. Otec soukromě hospodařil až do roku 1953. Pak o majetek přišel a pod nátlakem vstoupil do Jednotného zemědělského družstva (JZD) Žalkovice. Tam zkraje pracoval jako agronom, později už jen jezdil s koňmi. Jelikož se měl Josef Netopil mladší původně stát otcovým nástupcem, usiloval o to, aby mohl jít studovat zemědělskou školu v Rožnově pod Radhoštěm. Nakonec byl i přes nesnáze s kádrovým profilem přijat. V rodných Žalkovicích ale mohl v JZD zastávat jen podřadné práce. Když se situace nezlepšila ani po návratu z vojny, odešel roku 1966 do Pravčic, kde získal místo agronoma v úpadkovém družstvu, které se mu během let povedlo pozvednout, a dokonce mu vydobyl i uznání za výstavbu. Na řízení JZD Pravčice se podílel až do roku 1989. Spolu s dalšími spolupracovníky poté založil ZD Pravčice a v jeho čele působí dodnes. Roku 2011 vybudoval v Pravčicích Muzeum zemědělské techniky našich dědů. V roce 2019 bydlel v Žalkovicích. Josef Netopil zemřel 27. dubna roku 2023.