Helga Nejedlová

• „Když jsme jeli z Kyjeva do Leningradu vlakem, to jste neviděli, ty pole. Teď sem tam nějaká chaloupka, ale ty chaloupky byly jako když vítr do nich, nakloněný podle větru, že jo. A nějakej pluh a nepokosený všechno. Bylo to hrozný. A byli jsme v Leningradu, to jako bylo krásný. A v Moskvě i na tý Lermontovově univerzitě, všechno, to jsme si mohli prohlídnout. Ale když jsme viděli, jak mužský choděj s aktovčičkama a v uniformách a ženský přidávaly na stavbách anebo zametávaly chodníky, tak jsme říkali, to že teda bych řekla, že to není v pořádku.“

• „První vzpomínku mám, to mi byly čtyři roky, a sice v osmatřicátým roce, když byla změna režimu vlastně, Československo bylo připojeno k Německu. A byly, na spořitelně visely, myslím, že to bylo 28. října, visela česká vlajka a přijeli Němci s německou vlajkou s hákovým křížem, shodili tu vlajku českou a pověsili tam německou vlajku. To pamatuju. A pak mám paměť 1. září, když bylo, když začala válka s Polskem na Westerplatte, tak tady byly na štaci u školy tanky a děla a prostě vojáci, vojsko. A děti mohly lízt po všem možným, hlavně kluci, že jo, ty to zajímalo.“

• 1

Jablonec nad Nisou, 03.02.2022

Kantoři se k nám ze smíšených rodin chovali slušně

Helga Nejedlová
Helga Nejedlová
zdroj: archiv pamětnice

Helga Nejedlová se narodila 30. července 1934 v Lučanech nad Nisou a pocházela ze smíšené rodiny. Tatínek byl z Lučan nad Nisou a mluvil česky, maminka byla z Liberce a mluvila německy. Helga si pamatuje období začátku války i život během ní. Po konci války měla potíže, protože mluvila jen německy, a tak se musela rychle učit český jazyk. S manželem vychovala dvě dcery a téměř celý život pracovala na poště. V roce 2022 žila v Lučanech nad Nisou.