Alois Navrátil

• „Tak nějak kolem února 1945 Němci ustupovali na všech frontách, že. A v tom našem městečku začali budovat zákopy a zátarasy, aby zastavili postup té Rudé armády. A zrovna před naším domečkem kopali základy takový čtyři otrhaní, špinaví, buďto byli zajatci, anebo ti, co utekli z fronty, a nad nimi stál voják a hlídal je. No a náš otec, humanista, se na ně dívá, a tak mu bylo líto těch čtyř chlapíků. A tehdy už jsme dokonce mohli chovat prasátko, nám dovolili, ale museli jsme odvádět povinnou dávku vepřového sádla pro německou armádu. A ten můj tatínek, ten humanista, říkal: ‚Víš co?‘ Zavolal bráchu, ukrojil čtyři krajíčky chleba a na to položil plátek té slaniny. ‚Zanes to těm chlapcům, ať si něco sní.‘ A tak brácha tam šel – a teď ten voják říkal: ‚Wer bist du?‘ Teda: ‚Co tady děláš? Was ist das? Co se děje?‘ ‚No, já jsem přinesl těm chlapcům malé pohoštění.‘ A říkal: ‚Das nicht. Tak to teda ne.‘ A vzal ty krajíčky s těmi chleby, vysypal to na zem a zašlapal to do bláta.“

• „Já jsem to prožíval velmi intenzivně a moc mě to zklamalo. Já teda jsem studoval ruský jazyk, takže no, ale teď najednou přišla tahle situace a já jsem to nevydržel. A když byla městská konference komunistické strany, tak jsem tam vystoupil a ostře jsem to odsoudil. To jsem si dal. Tehdy jsem byl ještě ve funkci zástupce ředitele základní školy, tak mě vykopli ze strany i z funkce a šel jsem dělat opět malého učitelíčka na jednu základní školu.“

• 1

Český Těšín, 03.11.2022

• 2

Český Těšín, 24.11.2022

Vykopli mě ze strany i funkce

Alois Navrátil
Alois Navrátil
zdroj: archiv pamětníka

Alois Navrátil se narodil 16. března 1936 v Rousínově, kde také prožíval druhou světovou válku. Zažil například budování zákopů přímo před jejich domem. Vystudoval gymnázium pro učitele, poté dostal umístěnku na Ostravsko. Vojnu absolvoval v Českém Krumlově, oženil se a rozhodl se vystudovat vysokou školu, k povinné ruštině si vybral hudební výchovu. Vývoj po invazi vojsk Varšavské smlouvy ho velmi zklamal a na městské konferenci komunistické strany okupaci odsoudil. Následně ho vyhodili ze strany i funkce zástupce ředitele školy. Učitelské profesi se věnoval 46 let, na konci své kariéry se stal školním inspektorem.