plukovník Josef Musil

• „Materiály, které mám, svědčí o tom, že ještě do března devadesátého roku se furt v armádě laborovalo – jsou dokumenty, já je mám – jsou dokumenty, kde armáda furt chtěla zvrátit to, co se tady odehrálo. Do března. Takže prostě armáda a Vacek slíbili věrnost Havlovi a tak dále, a Havel si myslel, že to má pod kontrolou, a neměl to pod kontrolou.“

• „Když jsem se potom vrátil po roce devadesát zpátky do armády, tak jsem ve svém osobním spise na Krajské vojenské správě v Hradci Králové našel papír – a to bylo takzvané ‚zařazení v akci Norbert‘. Akce Norbert byla akce, která dodneška není u nás zpracována – a to je jeden z panelů, které jsem tam udělal do té výstavy – kdy na Okresní vojenské správě se sešlo pět lidí a Frantu Vopršálka určili do akce Norbert. To znamenalo, že v případě nějakých mimořádných událostí ve státě se tito lidé všichni – a bylo jich asi deset tisíc – sebrali a dali se do internačního tábora. Tady nejblíž internační tábor byl ve vesnici Svářeč (sic!) ve Žďáru nad Sázavou. Jo. Jak by tam s těmi lidmi, nedej bože, zacházeli, to nikdo neví. Ale bylo by to horší než Němci.“

• „V roce 1968 jsem sloužil v Čáslavi u tankového pluku a pochopitelně o půlnoci nás velitel zavolal a řekl nám, co se děje. Tak jsme to přijmuli každý jinačím způsobem, že jo. Já jsem se vyhranil proti tomu vstupu spojeneckých vojsk. A došlo tedy k tomu, že potom, když se dělaly ty prověrky v roce šedesát devět, tak jsem propadl. Byl jsem hodnocený z politické přípravy jako nevyhovující. Z technické přípravy a z dalších příprav výtečný až velmi dobrý, no ale to na to nemělo žádný vliv. A tak jsem prostě musel odejít v roce sedmdesát jedna z armády.“

• 1

Havlíčkův Brod, 21.08.2019

Na oběti sovětské okupace se nesmí zapomínat

Josef Musil v roce 2019
zdroj: Během natáčení

Plukovník Josef Musil se narodil 14. listopadu 1940 ve Vápenném Podole. Po základní vojenské službě absolvoval vojenské učiliště ve Vyškově a stal se vojákem z povolání. Jako tankista sloužil v Prachaticích, Českých Budějovicích a Čáslavi. Po vstupu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se proti invazi kriticky vymezil. Propadl u normalizačních prověrek a v roce 1971 musel z armády odejít. Následně mu nebylo umožněno studovat a šikanován byl i v civilním zaměstnání. Po roce 1989 byl rehabilitován a vrátil se do armády, kde vystoupal do funkce tajemníka náměstka ministra obrany. Je iniciátorem výstavy k padesátému výročí srpnové invaze, která připomíná činnost armády po roce 1968. V roce 2019 byl Josef Musil v důchodu a žil v Havlíčkově Brodě. Zemřel v únoru 2021.