Tomáš Mitáček

• „Je to kapitalismus, protože tam tvoříte nějakou nadhodnotu, která potom zůstává u vás a rozvíjíte ten podnik. Je to pragmatické v tom (a v tom si myslím, že je ten kapitalismus dobrý), že člověk, který má tah na branku, je pracovitý, myslí mu to a má trochu štěstí, tak se uplatní na poměrně velkém a složitém trhu. Na rozdíl od toho, co mám vtloukali do hlavy: každému podle jeho zásluh. Ale když se pak člověk na to díval v reálu, tak všichni byli demotivovaní, nic nebylo a všeho se musel člověk dožadovat. Bylo to velmi ponižující, že nikde nic nebylo, a když už něco bylo, tak to bylo ve špatné kvalitě.“

• „Největší psychický nátlak jsem měl, když jsem se zúčastnil Palachova týdne v Praze. A bylo to asi v roce 1988 [v roce 1989]. Šli jsme kordonem a měli jsme vstoupit na Staroměstské náměstí z některé ulice (ne Melantrichovy). Byl jsem ne úplně v prvních řadách, ale asi v desáté nebo patnácté řadě, ale bylo vidět, že na Staromáku stojí obrněné transportéry, měly vodní děla a kosily ty první řady. Když jsem jel domů, tak jsem ještě týden přemýšlel, jestli má smysl být na světě. Že je všechno ztracené, pokud taková represe může fungovat proti vlastním lidem. Tak to se mnou otřáslo.“

• „Absurditu toho systému jsem zažil až na gymnáziu. Jako pionýr se měl člověk posunout dál a měl se stát svazákem. Tehdy jsem to měl v hlavě poskládané tak, že jsem odmítl stát se svazákem. Načež přišla moje třídní a ta mi to vysvětlila naprosto jednoznačně. Říkala něco v tom smyslu: ‚Vykašli se na to, co to pro tebe znamená, nakonec je to o tom, že dostaneš knížku jako svazák s tvým jménem a jednou za rok zaplatíš členské příspěvky a nalepíš si tam dvě známky. A pokud na to nepřistoupíš, tak můžeš hned jít do ředitelny a ukončit studium na tomto gymnáziu, protože bez toho tady nebude nikdo fungovat.‘ Bral jsem to z její strany ne jako výhrůžku, ale jako konstatování, protože ona sama byla v komunistické straně. A časem jsem pochopil, že ona tam byla proto, aby nás mohla chránit.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj
  • 2

Nejlíp nám pomůže to, co nám visí z ramenou: vlastní ruce a hlava

Tomáš Mitáček, 1997
Tomáš Mitáček, 1997
zdroj: archiv pamětníka

Tomáš Mitáček se narodil 6. května 1968 v Kyjově. Dětství prožil ve Veselí nad Moravou. V roce 1982 nastoupil na gymnázium ve Strážnici. Ve studiu po maturitě pokračoval na Vysoké škole zemědělské v Brně. V lednu 1989 se zúčastnil demonstrací v rámci Palachova týdne v Praze. Do dění během listopadových dnů téhož roku se aktivně zapojil. Tyto dny prožil jak ve Veselí nad Moravou, tak v Praze. Studium na vysoké škole úspěšně ukončil v roce 1991. O rok později založil s Johannesem Gutmannem dceřinou společnost rakouské společnosti Sonnentor, která se zaměřuje na produkci bio čajů a koření. V této firmě působil do roku 2008 jako jednatel a poté vedení společnosti předal. Dnes (rok 2022) žije v Čejkovicích a dál se aktivně podílí na chodu společnosti Sonnentor.