Ing., Mgr. Jiří Mikeš

• „Ono se nesmí nějak myslet, že to všechno... Že to nebylo. Mně vždycky moji studenti říkají: 'No jo, pane Mikeši, ale vždyť vy jste vlastně žádnou reklamu nedělali – alespoň my si to myslíme – za toho socialismu.' Dělali jsme, dělali. I v zahraničním obchodě i na vnitřním obchodě. Jenže to byla jiná reklama, protože na ten zahraniční obchod, tam se to dělalo spíš přes novináře. A my jsme museli vymýšlet. Takže třeba jednou jsme dostali, že hapruje nějak cestovní ruch s Velkou Británií. Tak jsme si říkali: 'Sakra, jak a co?' A tehdy, nevím kdo na to přišel, jestli jsem u toho byl, já už si to moc nepamatuju, ale každopádně jsme napsali tiskovou zprávu, kolik je v Česku na Slovensku hradů a zámků, kde straší. Protože jsme věděli, že Angláni mají strašně rádi strašidla a duchy a mají tam takzvané ghost tours. Tak jsme to přeložili do angličtiny a zašli jsme k Reuterům a k Associated Press a dali jsme jim to. A za dva dny byly anglické noviny včetně Timesů, že v Československu straší. Tak jsme měli trošku z toho malér, že straší tam nahoře, ti lidi, ale ten cestovní ruch se zvednul. A takovéhle věci jsme dělali.“

• „Oni říkali: 'Hele, Jirko, to je jasné, tys byl mladý, pomýlený. My máme zájem, nikdo tě tu nechce nějak... Ale prosím tě, jak to bylo s tím zpravodajstvím? Vy jste okupovali dálnopis a posílali jste to ven.' Já jsem říkal: 'No jasně, co se tady dělo na ulicích, tak jsme to posílali...' - 'A s kým jsi to dělal?' A já jsem to odmítl, s kým jsem to dělal, žejo. No tak mi řekli, že mám dvacet čtyři hodin na rozmyšlenou. A já jsem si to zase nerozmyslel, tak jsem byl vyloučený. A říkal jsem si: 'No tak půjdu dělat třeba s klukama, kteří tam byli vyloučení přede mnou, k popelářům nebo já nevím.' Ale oni řekli: 'Jsi vyloučený, ale pro tvoji odbornost a kvalifikaci tě tu necháváme.' Udělali mého asistenta šéfem, já jsem jim připravoval cesty na Západ. Tak nějak. A mohl jsem jezdit jenom do Sovětského svazu.“

• „Byl jsem na Spořilově před hospodou u Jetonických, to je tam na náměstí. A teď tam jede Tatraplan. A zastavil a tam byl pan Šlégl, což byl otec mojí spolužačky Hanky Šléglové. A říkal: 'Proč nejsi, Jirko, na pionýráku?' Já jsem říkal: 'No protože jsem měl nějaký...' Jestli to byly příušnice nebo co jsem tehdy měl. A on říká: 'No a nejel bys s námi do Lán?' A já jsem říkal: 'No to já bych určitě rád jel do Lán, ale to mi musí povolit maminka a otec.' No tak to povolili a já jsem byl čtrnáct dní v Lánech u pana prezidenta Zápotockého, což bylo... Na to si dodneška pamatuju, jaký jsem byl taky fracek. Měli jsme tam jednou vepřovou a já jsem okrájel to tlusté. A pan prezident řekl: 'Prosím tě, to je... Dej to sem jako, jo.' Mám na něj dobré vzpomínky, ať si říká kdo chce, co chce.“

• „Já tam vždycky jezdil jako ten montážník, ale musel jsem sehnat prachy. Protože jim scházely peníze občas. A ten cestovní ruch měl peníze. A potřebovali taky propagovat tuhle zem, tu naši vlast, jako turisticky atraktivní zemi. A tehdy já jsem tam v tom Merkuru dělal to Come and See a udělali jsme logo. A ještě s nějakými architekty jsme udělali, jak má vypadat nová expozice toho Česka a tak. Na tom jsem spolupracoval a za to mě ti hoši z toho zahraničního obchodu vždycky brali jako dělníka, no.“

• 1

Praha , 08.01.2019

• 2

My jsme kašlali na ideologii, nám šlo o to, aby se zboží prodalo

Jiří Mikeš v roce 2019
zdroj: Sbírka Post Bellum

Jiří Mikeš se narodil 21. března 1942 v Praze. Absolvoval gymnázium v Kodaňské ulici v Praze, poté vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a působil jako propagační poradce v podniku zahraničního obchodu Rapid. Podílel se na přípravě řady mezinárodních veletrhů a výstav, v roce 1967 absolvoval stáž v londýnském Institute for Public Relations. Během normalizace byl vyloučen z komunistické strany, dál se však pohyboval v prostředí zahraničního obchodu, zároveň od roku 1972 čelil zájmu StB a nakonec se nechal naverbovat jako spolupracovník. V národním podniku Merkur vedl oddělení propagace cestovního ruchu, po roce 1989 byl ředitelem české pobočky agentury McCann-Erickson, ředitelem Asociace komunikačních agentur a také členem řídícího výboru Evropské asociace komunikačních agentur. Přednášel na univerzitách v Čechách i v zahraničí, nyní je hostujícím profesorem na Vysoké škole ekonomické.