Jolana Mezerová

• „A ta jedna sestra moje, Věrka, ta žije ještě, ta měla operované, měla pořád zánět středního ucha, tak byla operovaná a byla po operaci. A tatínek když viděl a slyšel, jak ta letadla pořád na tu Ostravu létají a bombardují, tak se tam vydal a jel a podepsal reverz, protože mu ji nechtěli dát, a on říkal, raději ať mi umře doma, než aby měla zemřít tady. Takže v tom, říkal, úplně nad námi létala ta letadla, a jak prý jsem letěl na ten vlak, tak jí úplně jenom stříkala krev, protože letěl s ní, že, aby se dostal do toho vlaku, aby je, aby na ně nespadla ta puma, ta bomba. Říkám Ostrava, tam to bylo hrozné, každý večer se nám třásly dveře.“

• „Tatínek s maminkou když se vzali, to byl takový nedostatek, že maso měli jedenkrát za týden a to ještě takové podřadné, protože byli nezaměstnaní, také zkraje, a to dostávali, to se říkalo žebračenka, a to bylo deset korun na celý týden a z toho museli vyžít. Takže cukroví jako dneska, nějaké kolekce, to se nám o tom mohlo jenom zdát. To maminka z normálního, z obyčejného těsta a margarínu pekla podle takových vykrajovaček figurky všelijaké a to se věšelo na drátky, to bylo místo cukroví. Akorát baňky, tatínek když byl v té Ostravě, tak on zase koukal, aby nám zasel pěkný ten stromeček, abychom měli. To víte, stromek jsme měli až ke stropu, když nás bylo tolik, jako malí jsme měli každý podělené svoje větve, kterého jsou které větve, kdo si může z čeho vzít. A jablíčka jsme tam dávali a ořechy, to vůbec, tak jak jsou dneska, to vůbec.“

• 1

Příbram, 08.12.2021

Při bombardování Ostravy se nám neustále třásla okna

Jolana Mezerová
Jolana Mezerová
zdroj: Archiv pamětnice

Jolana Mezerová, rozená Sýkorová, se narodila 22. listopadu 1934 ve Staré Bystrici na Slovensku jako nejstarší z deseti dětí. Na začátku války se rodina přestěhovala ze Slovenska do Čech, do Ostravice. Otec pracoval jako horník, maminka se starala o domácnost a pomáhala v hospodářství. Válečné příděly rodinu sotva uživily, pomáhat musela i Jolana. Vzpomíná na bombardování Ostravy v srpnu 1944 i na její osvobozování Rudou armádou. Po válce začala navštěvovat měšťanku ve Frýdlantu nad Ostravicí, krátce nato se ale rodina přestěhovala do Rudíkovů u Albrechtic do domu po vystěhovaných Němcích. Měšťanku dokončila Jolana v Albrechticích. Po škole se toužila stát telefonistkou, ale už na ni nezbylo místo. Pracovala v kanceláři elektrárny v Albrechticích a později v Mydlovarech. V roce 1955 se vdala a s mužem se odstěhovali do Příbrami. Narodily se jim tři děti, nejstarší Jaruška ale v pěti letech zemřela. V Příbrami Jolana Mezerová pracovala nejprve jako uklízečka v hornických ubytovnách a později přímo v uranových dolech, kde pracoval i její muž. Na šachtě 16 měla na starosti přístroje na měření metanu, později pracovala v lampovně. Krátce zaskakovala i na Bytízu a do důchodu odcházela z šachty 21. Okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy prožila v Příbrami, ale o politiku se nijak nezajímala. V roce 2022 žila v Příbrami.