Jindřich Matoušek

• „Když jsme jeli na výlet, zastavili nás, jak to, že to... My jsme ministranti. Neměli jsme žádný skautský symbol, nic. My jsme ministranti. Dokonce jsme jeli na Svatou Horu. Kaplan nás doma naučil zpívat a zpívali jsme svatohorská Zdrávas. Ten se zpíval jedině na Svaté Hoře v Příbrami. Tak jsme tam jeli na kole. Měl jsem učitele, nějakého Osvalda Rybníčka, a ten mi na každou výpravu půjčoval kolo. Věděl, že jsme ministranti, ale i skauti.“

• „To byl od nás z Uhříněvsi zájezd. Jen určitý počet lidí pozvali. Měli jsme tam všechno zajištěné. Prezident Beneš už byl tady v Československu, v Praze, a přijel na návštěvu Moravy do Opavy. Tam jsme jako skauti jeli, celý oddíl. Dělali jsme tam zátaras na chodníku a ulici, dělali jsme clonu, aby lidi nemohli proběhnout k němu. Prezident Beneš šel takhle kolem nás a každého pozdravil. A paní Benešová. Tyhle dva jsem krásně viděl a měl jsem čest s nimi promluvit.“

• „Narukoval jsem, odsloužil jsem dva roky, a přesto, že se mi vojna zalíbila. Už i kvůli skautům se mi to zalíbilo. Protože začali přihlašovat důstojníky dělnického původu. Až jsem přišel na vojnu, k odvodu, a na vojnu jsem narukoval, tak místo toho, abych chodil za děvčaty, tak jsem chodil do přípravky na důstojnickou školu na Moravě. Bohužel, vyšel jsem a když jsem byl povýšený na svobodníka aspiranta a měl jsem jít dělat zkoušky do vojenské akademie, tak jsem dostal padáka, protože rodiče i já jsme byli politicky nespolehliví, tudíž se nedoporučuje, abych šel do důstojnické školy a stal se důstojníkem.“

• 1

Najednou byl svaz mládeže a hotovo

Jindřich Matoušek po vyučení
zdroj: Archiv pamětníka

Jindřich Matoušek se narodil 22. července 1926. V roce 1932 se stal ministrantem. Uhříněveský kaplan brzy založil skautský oddíl, který se převážně skládal z ministrantů. Během druhé světové války i přes zákaz činnosti tajně skautovali. Po měšťanské škole se vyučil elektrikářem. V závěru války byl v Uhříněvsi svědkem útoku amerických hloubkařů na kolonu německých uprchlíků. V roce 1945 se v Hodoníně potkal s prezidentem Edvardem Benešem. Po dvouleté základní vojenské službě se chtěl stát profesionálním vojákem, režim ho označil za politicky nespolehlivého, a tak nemohl studovat vojenskou akademii. Během komunismu se dál scházel s bývalými skauty. Podílel se na obnově Junáka během pražského jara. Po revoluci pokračoval ve skautské činnosti. Ještě v roce 2021 se angažoval v 35. oddílu oldskautů. Zemřel 26. září 2022.