Ing. Rony Marton

• „Samozřejmě že ta situace, převrat, udělala veliké pnutí mezi studenty. Jednak na ty, kteří souhlasili s převratem generála Suharta, a na ty, kteří byli pořád věrní Sukarnovi. Já patřil k té skupině, která byla pořád věrná Sukarnovi. Velvyslanectví Indonéské republiky tenkrát udělalo screening – čistku mezi studenty. Zřejmě dostali „befel“ od Suhartovy vlády. Tenkrát tedy generál Suharto ještě možná nebyl prezidentem, ale šlo to od něho. Všichni zahraniční studenti, tedy indonéští studenti v zahraničí, museli dát souhlas s politikou nové vlády v Indonésii. Já, protože tenkrát jsme byli proti tomu, tak jsme řekli, že to nechceme. Že jsme proti tomu a hlavně proti zabíjení tolika lidí v Indonésii. Dostali jsme zprávy, že minimálně půl milionu lidí bylo zabito nebo uvězněno bez soudu. Pro nás nebylo možno s tím souhlasit.“

• „Já si schválně vybral spolubydlícího Čecha, abych mohl trénovat češtinu. Bez praxe by ten pokrok nebyl tak znatelný, takže já měl spolubydlícího vždy Čecha. To je jedna věc. Věc druhá – bylo to i ze zištného důvodu. Většinou jsem totiž vybral studenta, který byl z okolí Prahy, takže jsem měl o víkendu pokoj pro sebe.“

• „Když jsem vyhrál finále soutěže Hledáme nové talenty v roce 1970 a získal jsem první cenu, tak finále točila Československá televize. Tam už jsem měl problém, protože jsem nemohl zpívat anglicky, ale jen česky. Říkal jsem, že nemám český text. Dostal jsem text od televize, to mně nesedělo, povídal jsem, že to neodpovídá originálu. Zeptal jsem se, zda to mohu otextovat sám. To mi povolili, ale jen česky. Připravil jsem český text s pomocí kamaráda Jardy Křemena, který mi opravoval texty tak, aby to šlo poslouchat. Takže jsem zpíval v češtině, čehož si všiml Karel Vlach a dal mi první nabídku v televizi.“

• „V roce 1973 pan Karel Vlach zařídil natáčení písně Hastrmane, tatrmane. Jde o píseň, kterou napsal pan Krůta a hudbu složil Zdeněk Merta. V roce 1973 dokonce vyšla i první deska, s tím. Mělo to velikánský úspěch. Zřejmě jako novinka nebo nevím. Zkrátka – to je nepředvídatelné. Člověk nemůže kalkulovat předem. Zkrátka, šlo to! Podle toho, jak jsem měl v sešitu poznámky, prodalo se tenkrát hodně, minimálně 50 000 až 100 000 desek. Na tu dobu veliký úspěch, asi i teď. Teď je konkurence ještě větší.“

• „‚Mám tady různé nabídky,‘ řekl a jmenoval různé státy včetně Sovětského svazu, zkrátka Východní blok, včetně Jugoslávie. Já říkám, zda by mi nemohl poradit, aby mé studium mělo dobrý výsledek. On povídá: ‚Znáš jméno Jan Amos Komenský? To byl učitel národů, narodil se v dnešním Československu, ale zemřel v Holandsku.‘ Já říkal, že neznám, vůbec. ‚Československá republika je země, která má velice dobrou tradici vzdělávacího systému, takže ti doporučuji jet tam.‘ Já řekl: ‚No dobře, já vás poslechnu a pojedu.‘“

• 1

• 2

Můžeme plánovat cokoliv, ale možná už ten nahoře píše: Bude to jinak

V dobách největší slávy, 70. léta v Československu
zdroj: Archiv pamětníka

Rony Marton, vlastním jménem Jaroni Surjomartono, se narodil 5. prosince 1943 ve městě Kudus na ostrově Jáva v dnešní Indonésii. Dětství prožil v jávském městě Solo. Jako malý chlapec zažil Indonéskou válku za nezávislost. Po maturitě nastoupil na univerzitu v Yogyakartě na Jávě, kde ovšem nebyl spokojen. Rozhodl se požádat o stipendium ke studiu v zahraničí. Původním cílem bylo Japonsko, nicméně stipendijní program ve vztahu k Japonsku byl vyčerpán, a tak využil nabídky studovat v Československu. Do Prahy dorazil v září 1963 a zapsal se na Vysokou školu ekonomickou v Praze. Během jeho studií došlo v Indonésii k převratu. Indonéská vláda žádala po občanech studujících v zahraničí, aby podepsali souhlas s děním ve vlasti, což Rony Marton vzhledem k brutálnímu charakteru puče odmítl. Následně mu bylo fakticky odebráno občanství. Vzhledem k situaci v Indonésii zůstal v ČSSR. Zde se oženil a zabýval se hudbou. Nejprve hrál ve studentských klubech, ale v roce 1970 nastartoval profesionální hudební kariéru. Tu ukončil koncem 70. let. Poté pracoval jako ekonom v podnikové sféře. Indonésii znovu navštívil až v 90. letech. V roce 2022 bydlel Rony Marton v Praze.