Miguel Ángel López Herrera

• „V roce 2015 jsem několikrát veřejně demonstroval s cedulemi s hesly ,Mám právo pracovat‘, ,Mám dvě děti‘, ,Mé děti nemají co jíst‘. Chodil jsem protestovat do parku Josého Martí v Guantánamu, nebo před Krajský úřad Ministerstva vnitra, před Odbor vzdělávání městského úřadu, před Odbor vzdělávání krajského úřadu a několikrát také mimo město Guantánamo. Během všech těchto akcí jsem byl zadržen, zbit nebo napaden členy ,Rychlé odpovědi‘ [Respuesta Rápida, prorežimní kubánská organizace]. Také mi Státní bezpečnost udělila několik pokut v hodnotě 30 pesos za údajné rušení veřejného pořádku. Jednou mi dali pokutu ve výši 200 pesos za údajnou nepřátelskou propagandu – za to, že jsem umístil ceduli s hesly do parku Josého Martí v sedm hodin večer, když je puštěná wifi a je tam hodně lidí. Chodil jsem kolem všech, ukazoval jim ceduli a říkal ,podívejte se na to‘, dokud mě fyzicky nenapadla Státní bezpečnost a dala mi pokutu 200 pesos za údajnou nepřátelskou propagandu.“

• „Když mé manželce dovolili navštívit mě ve vězení, viděl jsem, jak strašně pohubla, byla opravdu vyhublá. Nevím, jak se dokázala finančně postarat o rodinu, protože já jsem neměl žádné peníze, nic, co bych jí nechal, neměl jsem žádnou rezervu, neměl jsem nic. Starala se o dvě malé děti, syn měl v té době pět nebo šest let y malá asi dva roky. Ve vězení jsem své děti vídal průměrně jednou za pět měsíců, jednou přišla manželka se synem, pak za nějaké tři měsíce s dcerkou. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem nikdy nemyslel na sebevraždu. Cítil jsem se frustrovaný, zraněný, v beznaději a pronásledován obrovskou úzkostí. Také jsem měl strašnou zlost, tak ohromnou, že mi hlavou plynuly všelijaké myšlenky.“

• „Velkým rozdílem mezi dnešní mládeží a tou za mých časů je, že my jsme byli úplně zaslepeni. Většina mladých, včetně mě, vyrůstala v systému, ve kterém jsme neměli přístup k alternativním zprávám a informacím. Neexistovaly jiné informace než ty oficiální vydávané komunistickou vládou. Většina mladých opravdu podporovala systém, ale jen z nevědomosti a neznalosti. Současnost je úplně o něčem jiném, mnoho lidí je doslova přilepených k internetu, cestují do zahraničí, mládež má přístup k různým informacím, nejen k těm z oficiálních sdělovacích prostředků. To má za následek, že dnes méně mladých podporuje diktaturu – totalitní systém nastolený tady na Kubě. Za druhé, dnešní mládež je každým dnem více zklamaná systémem a můžeme říct, že svůj odpor vůči režimu vyjadřuje lhostejností ke všemu, co je s vládou spojené. Nevystupují proti systému veřejně, ale jsou k němu naprosto lhostejní, bez zájmu ke všemu režimnímu, k politice vlády.“

• „V 80. letech, když mi bylo 14 nebo 15 let, Státní bezpečnost spolupracovala s CDR [Radou pro obranu Revoluce; Los Comités de Defensa de la Revolución] a mobilizovala její členy, aby provedli tzv. akty zapuzení [actos de repudio, státem organizovaná vlna nenávisti] všem, kteří chtěli opustit zemi. Přívrženci režimu s těmi, kteří chtěli opustit Kubu zacházeli, jako by byli ti nejhorší lidé na světě. Dokonce se jim vštěpoval názor, že akty zapuzení jsou povinností každého vlastence – urážet a napadat odchozí. Nikdy jsem na vlastní oči neviděl, že by někoho zbili, ale viděl jsem, jak na ně házeli vajíčka – na ty, kteří směřovali k centrále. To bylo takové sběrné místo, odkud všechny ty, kteří chtěli z Kuby odjet, odváželi v dodávkách do přístavu Mariel [přístav asi 60 kilometrů od Havany]. Když se nějaká dodávka naplnila a vyrazila k přístavu, členové CDR, přezdívaní cederisté, na ni začali házet vajíčka, aby dali těm v dodávce najevo, že jsou tímto zapuzeni. To se opravdu dělo, je to ostuda naší země a tohoto systému.“

• 1

Cuba, 07.04.2020

Nejhorší věc, kterou mi současný systém na Kubě způsobil, je odloučení od rodiny kvůli mým odlišným názorům

zdroj: Post Bellum

Miguel Ángel López Herrera se narodil 26. února 1966 v Havaně, hlavním městě Kubánské republiky. Jeho rodina se těšila dobrému postavení v kubánské společnosti, díky čemuž mohl Miguel Ángel uskutečnit svá vysokoškolská studia v Sovětském svazu [SSSR]. Když ve druhé polovině 80. let Miguel studoval v Uzbekistánu, shodou okolností se v SSSR schylovalo k zásadním ekonomickým reformám. Tyto změny zapůsobily na Miguela tak silně, že po svém návratu na Kubu v roce 1990 nadšeně šířil informace o těchto proměnách, což ale mělo za následek neshody s přetrvávajícím komunistickým režimem na ostrově. V roce 1990 se přidal k opozičnímu Kubánskému hnutí mládeže pro demokracii [Movimiento Cubano Jóvenes por la Democracia] a vstoupil do katolické církve. Kvůli svým protirežimním aktivitám byl dvakrát odsouzen k pobytu ve vězení a několikrát zadržen Státní bezpečností. Komunistický režim prostřednictvím výhružek docílil toho, že vztahy vztah Miguela Ángela s jeho sestrami zůstaly narušené, stejně tak přispěl k rozbití obou jeho manželství. Miguel Ángel má tři děti a žije v Guantánamu. Kubánské úřady mu znemožňují legálně pracovat a mít stabilní příjem.