Jiří Liška

• „(Co to prakticky znamenalo, že Dukla byl vojenský oddíl? Byli jste zavření v kasárnách?) Ne, ruský model to nebyl. Na vojně jsme po ty dva roky dělali, co nás bavilo: sportovali. Trénovalo se ráno, dopoledne, potom odpoledne, takže den byl zabitý. Ale my jsme sport měli rádi, tak jsme to dělali s chutí. Když už jsme dostali propůjčené důstojnické hodnosti, měli jsme poklidný život. Když se dařilo, bylo to super, ale když člověk skončil, nebylo to moc na vyskakování.“

• „(Jaký jste měl vztah k Československé republice, když vašeho tátu smetl režim a vy jste měl problém se dostat na školu? Prožíval jste jako sportovec, že jste za tutéž zemi nastupoval v jejích barvách?) Já jsem říkal, že bych nikdy neemigroval. Je to moje vlast, narodil jsem se tu. Myslím, že jsme jednoznačně hráli za republiku, ať byla jakákoli. Trošku nám vadilo, že při výjezdech se na nás lidi dívali skrz prsty. Železná opona byla znát – i dnes jisté rozdíly mezi východním a západním Německem přetrvávají. Ale Československou republiku jsem měl rád.“

• „(Rozumím tomu dobře, že Duklu v sedmdesátých letech sponzorovala nějaká západní firma?) U nás odpovídající dresy nikdo nevyráběl. Dresy tenkrát byly v Československu dělané tak, že tmavě rudě olemované véčko Dukly pouštělo a my jsme měli na břiše fleky. Hráli jsme v nich jednou a byla z toho taková ostuda, že potom udělali smlouvu s firmou Adidas a ta nám dodávala věci. V Československu byl Botas a ani nevím, kdo šil dresy. Vybavení byl velký problém.“

• 1

Hagibor, 28.02.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Sportovní Příběhy 20. století

Hráli jsme za republiku, ať byla jakákoli

Jiří Liška (1983)
Jiří Liška (1983)
zdroj: Pamět národa - Archiv

Jiří Liška (nar. 1952 v Písku) od dětství vynikal ve sportu a v roce 1957 se začal věnovat házené. Jeho otec, armádní důstojník, za normalizace přišel o práci a živil se manuálně. Z politických důvodů Jiří Liška nebyl po maturitě přijat ke studiu na vysoké škole. Během vojenské služby začal působit v házenkářském družstvu Dukly Praha, později se stal také členem československého reprezentačního týmu. Osmkrát získal titul mistra republiky, zúčastnil se olympiády v Montrealu (1976) a v roce 1984 vyhrál finále Poháru mistrů evropských zemí. Od roku 1984 studoval Fakultu tělesné výchovy a sportu UK a v následujícím roce ukončil kariéru profesionálního sportovce. Později pracoval jako trenér Dukly Praha.