Ing. Jarmila Levko

• „Když tady ruplo v Liberci, nebo to tu začínalo, to byla ta sobota večer v podstatě, tak já jsem nevolala mamince, nevolala jsem tatínkovi, volala jsem babičce a dědovi do Slatiny, myslela jsem, že budou mít velikou radost, protože v roce 1969 byli za ty ideály, a že my to dotáhneme. Oni z toho ale neměli radost, oni byli poučeni vším, co jim to přineslo. Po chvilce ticha mě začali přemlouvat, ať přijedu domů, že si něco hezkého ušijeme na sebe, že si upečeme buchty, ať se hlavně do ničeho nemotám. Bylo jasně vidět, že oni měli tu zkušenost. Čekala jsem nadšení, že teď to přijde, a bylo to opačně, to je ten důvod, proč to musí nějakou dobu trvat, než zase přijde další generace, která se do něčeho vrhne po hlavě.“

• „Jak jsem jezdila do Prahy do toho DISKu na stávkový výbor, tak tam chodily různé osobnosti nás podpořit, to bylo moc hezký, že se člověk setkal, chodili tam slavní herci nás pozdravit. Přišel Karel Kryl, toho jsme samozřejmě i všechny ty písničky milovali, tak jsem si říkala: ‚To by bylo tak skvělý, kdyby mohl jet do Liberce.‘ Tak jsem za ním přišla a říkala jsem mu, že v Praze je toho všeho hodně, co ty studenty podporuje, ale že u nás na venkově, a jestli by nepřijel do Liberce. A on říkal: ‚Přijel, to máte pravdu, tady toho je hodně.‘ Takže zrušil, co měl druhý den na třech fakultách v Praze, a jel do Liberce.“

• 1

Liberec, 29.06.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Poprosila jsem Karla Kryla, aby zahrál studentům v Liberci. A on přijel

Jarmila Levko Pešlová v 18 letech na snímku z vysokoškolského indexu (rok 1987)
zdroj: archiv Jarmily Levko

Narodila se 14. května 1969 jako Jarmila Pešlová ve Valticích na jižní Moravě, ve dvou letech se přestěhovala s maminkou do Turnova. Do čtvrté třídy nastoupila v Semilech, kde její maminka dostala práci na okresním národním výboru. Zpívala v dětském pěveckém sboru Jizerka a po nástupu na střední průmyslovou školu textilní ji přijali manželé Uherkovi do souboru Severáček. Po maturitě studovala od září roku 1987 na Vysoké škole strojní a textilní obor ekonomika a řízení. V listopadu 1989 se přidala ke stávkujícím studentům a jezdila za liberecký stávkový výbor do Prahy na celostátní setkání. Na jednom z nich poprosila písničkáře Karla Kryla, aby přijel do Liberce. Dne 6. prosince 1989 opravdu v Liberci vystoupil. Po ukončení VŠST pracovala v textilním oboru, později působila jako moderátorka Radia Contact Liberec. V letech 1998–2003 byla ředitelkou jabloneckého výstaviště. Po mateřské dovolené pracovala v liberecké redakci Českého rozhlasu. Od roku 2011 působila v Divadle F. X. Šaldy, od roku 2014 byla jeho ředitelkou. V únoru 2022 se stala poslankyní. Projekt byl podpořen Fondem kultury a cestovního ruchu statutárního města Liberec.