Karel Lednický

• „Podařilo se nám stihnout poslední vlak, který odjížděl do Roztok, je to trať na Kralupy a dál na Ústí nad Labem, který nás odvezl domů. Doma jsme napjatí poslouchali rozhlas. Některé ty zprávy nám jako spojařům lahodily. To všechno snažení, aby to svobodné vysílání pořád fungovalo a nebylo přerušeno, a že pořád rozhlas spolehlivě vysílal, nám udělalo dobře u srdce.“

• „Po maturitě v roce 1960 jsem se hlásil na vysokou školu, na elektrotechniku, protože tento obor mě přitahoval. Udělal jsem přijímací zkoušky, ale po nějaké době přišla zpráva: ‚Pro velký zájem uchazečů nejste přijat na studium v Brně na vysoké škole.‘ Až s odstupem doby se potom člověk dozví, že ty výsledky přijímacích zkoušek nejsou tak úplně rozhodující. Protože vždycky tam hrálo roli spíš takové politické nahlížení na jednotlivce. Později jsem se dozvěděl, že v posudku byla taková větička, že jsme silně nábožensky zatížená rodina. To v tehdejší době znamenalo stopku pro všechno další vzdělávání.“

• „Rodiče si šetřili, aby si mohli postavit vlastní rodinný dům. Vím, že už byly hotové plány, tatínek už se domlouval s architektem, se stavitelem, i parcela byla koupená. V třiapadesátém roce při měnové reformě všechny úspory padly. Tehdy to byla rána pro všechny, kteří si šetřili, mysleli, jak se říká, na zadní kolečka. Ty úspory, které byly ve spořitelnách na vkladních knížkách, na takzvaných vázaných vkladech, byly zhodnoceny v poměru jedna ku padesáti. Hotovost, která byla doma, tak byla zhodnocena jedna ku pěti, což bylo lepší. Zkrátka, rodiče přišli úplně o všechno, parcelu prodali a plány si vzal taky někdo jiný.“

• 1

Písek, 08.09.2020

V posudku byla taková větička, že jsme silně nábožensky zatížená rodina

Karel Lednický na vojně
zdroj: archiv pamětníka

Karel Lednický se narodil 13. listopadu 1942 ve Vizovicích nedaleko Zlína. Rodiče ho vedli už od raného dětství k víře v Boha, která ho provázela celým jeho životem a postupně se upevňovala. V roce 1960 mu bylo znemožněno studovat na vysoké škole s odůvodněním, že pochází ze „silně nábožensky zatížené rodiny“. Naopak na vojně jeho kádrový profil nehrál roli a stal se podporučíkem. Po návratu z vojny se oženil a začal pracovat jako spojař v zesilovací telefonní stanici v Praze. Tam také zažil invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Během normalizace se spolu s manželkou angažoval ve skryté církvi. Po sametové revoluci studoval na teologické fakultě v Českých Budějovicích. Od roku 1990 provozoval duchovenskou službu v píseckém vikariátu.