Josef Lacman

• „... protože se tady třeba někdy někdo stavil a nechal mi tady balík těch knih. Z toho nějak ani průšvih nebyl, ale pochopitelně to v těch rodičích bylo. Máma mi občas říkávala: ‚Ty v něčem jedeš, že jo?‘ ‚Ne, ne, ne.‘ To jsem všechno tak jako popíral, že v ničem nejedu, ale měl jsem stále obavy, aby když přijde nějaké to předvolání – s tím člověk tak nějak počítal – tak aby se to nedozvěděli. Pochopitelně, když jsem to předvolání dostal, tak to bylo úplně jinak. Ti policajti jeli tady v protisměru – jak si to policajti mohli dovolit – a dali mi sem tu modrou obálku. A máma byla zrovna venku. No, neříkal jsem jí podrobnosti, o co šlo, a když se ptali, řekl jsem, že šlo o nějaké knížky.“

• „... nebylo to tak jednoduché tehdy vycestovat. Takže to bylo bezvadný. A taky jsem se tam domlouval, že mi pošlou knihy třeba přes někoho... Pak sem přijel nějaký mně neznámý člověk a přivezl mně knížky z Křesťanské akademie. A to jsem zase dával dalším lidem a tak. A když jsem byl v tom Londýně, tak jsem byl také za Alexandrem Tomským, který tehdy vydával Rozmluvy, a tam jsem se s ním domluvil, že bychom potřebovali nějaký cyklostyl. Požádal jsem ho, jestli by nám nemohl poslat cyklostyl. A asi tak za rok tady byla jedna mladá Angličanka, která cyklostyl přivezla. A proběhlo to tak, že jsem s ní nejel nikam za město, abychom to tajně přeložili nebo tak. Normálně jsem to tady převzal. Pikantní na tom bylo, že pak asi druhý nebo třetí den mi volal pan Kaplan z té známé rodiny Kaplanů a naznačil mi, že tam něco u nich mám. A nějaké součástky od toho cyklostylu, které ona mi nedala, byly tam. Takže jsem si pro ně musel tam dojet...“

• 1

u pana Lacmana doma, 01.01.2013

Víra je dar

1988 - s dětmi
1988 - s dětmi
zdroj: Pamět národa - Archiv

Josef Lacman se narodil v roce 1950 v Praze. Vyrůstal v nenábožensky založené rodině. O víru začal projevovat zájem v období svého dospívání a během studia na střední průmyslové škole. V 70. letech věnoval mnoho času získávání informací a srovnávání přístupů různých církví, pravidelně se účastnil debat o náboženství a seznámil se i s učením několika radikálnějších křesťanských směrů. V roce 1974 odjel na zájezd do Itálie, odkud tajně přivezl některé knihy, jež byly v Československu nedostupné. Díky svému zaměstnání na letišti mohl častěji cestovat. Od roku 1980, kdy navštívil Velkou Británii a setkal se s Alexandrem Tomským, se aktivně zapojil do dovážení zakázané teologické i politické literatury do Československa a jejího šíření. V 80. letech Josef Lacman navštěvoval setkání podzemní církve Pavla Hradilka a studoval teologii u Fridolína Zahradníka a Jana Konzala. V roce 1985, v době narození dcery, byl kvůli své činnosti vyslýchán Státní bezpečností. Ve druhé polovině 80. let se věnoval především rodině. Po roce 1989 pracoval jako redaktor v Karmelitánském nakladatelství a později založil Knihkupectví u sv. Vojtěcha, které vede dosud. Josef Lacman žije v Praze.