Ing. Ladislav Kýr

• „Následující prázdniny jsem chtěl jet znovu k moři, ale musel jsem žádat na úřadě o povolení k výjezdu. Tam jsem se se zlou potázal. Řekli: ‚Jak si to představujete? My tady máme soudruhy, kteří tam mají kolegy soudruhy ještě z období odboje, a oni tam nejedou. A vy, který jste tam byl minulý rok, chcete znovu! Zamítá se!‘ Zamítá se, a přitom to byla v podstatě spřátelená země.“

• „Zašel jsem do rozhlasu a měl jsem tam krátký proslov k polským vojákům v polštině, v polštině trochu lámané. Byla to výzva k synům velkých bojovníků za svobodu, aby se nenechali zneužít k potlačení svobody jiných. Asi tak nějak v tomto smyslu jsem to řekl.“

• „Tím, že se ten strýc vzpěčoval vstoupit do družstva, měl velké problémy s úřady a se vším. Byl mu přidělen takzvaný nucený nájem, a to na polnosti, které nebyly zrovna nejlepší. Jeho děti se nesměly učit, natož studovat. Jeho dcery, tedy mé sestřenice, byly nuceny žít na té vesnici, nesměly nikam do učení, i když by rády. Dokonce ani do Ostravy, která v té době byla preferovaným místem a hrnula se tam spousta lidí, tak tam nemohly jít za prací.“

• 1

Je takový odborník, že ani nemusí být ve straně, říkalo se o některých

Ladislav Kýr v mládí
zdroj: pamětník

Ladislav Kýr se narodil 1. května 1941 v Plumlově do rodiny učitele v měšťanské škole v Plumlově Františka Kýra a jeho ženy Marie. Vyrůstal se svým bratrem a sestrou. Po válce jeho příbuzné z Krumsína na Hané tvrdě postihla kolektivizace zemědělství. Ladislav po absolvování měšťanky v Plumlově a reálného gymnázia v Prostějově vystudoval elektrotechniku na ČVUT v Praze a absolvoval měsíční studijní stáž v Polsku. Poté nastoupil do Škodovky v Plzni, kde pracoval v oddělení vývoje elektrických zařízení a byl zde vedoucím laboratoře. V podniku organizoval zájezdy do Maďarska a Polska. V Plzni byl svědkem invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a v plzeňském rozhlasu přednesl v polštině výzvu polským vojákům, aby se nenechali zneužít k potlačení svobody jiných. Politické prověrky zaměstnanců na začátku normalizace se ho negativně nedotkly, přestože se vyjadřoval poměrně otevřeně. V roce 1992 se s rodinou přestěhoval do Prahy a později byl vyslán do USA, kde se podílel na zavádění nových typů trolejbusů ve městech Dayton a San Francisco. V USA strávil šest let. Po návratu pracoval až do roku 2021 v pražské firmě INECON. S manželkou Marcelou Kýrovou vychoval dvě dcery. V roce 2023 žil v Praze.