Ladislav Kváča

• „Potom oni ti Rusáci… Nevím, jestli je poznali, ale vím, že si vytáhli… Protože wehrmacht a SS, to byly dva různé oddíly. A esesáci se [ve snaze se zachránit] převlékali do uniforem wehrmachtu. Nevím, jestli je znali, nebo Bůh sám ví, ale jako dvanáctiletý kluk jsem byl svědkem, jak je tam Rusáci normálně věšeli na větvi. To jsem viděl jako kluk.“

• „Vzpomínám si akorát na to, že když jsme přejížděli rovník, tak na té lodi, která se jmenovala Kościuszko, nebo Gdynia, jsem byl pokřtěn Neptunem. To byla na tu dobu poměrně dost velká loď, protože nás tam bylo asi kolem 1100 nebo 1200 pasažérů. A při té cestě jsme zažili bouřku, čtyřiadvacet hodin na moři. A já s kapitánem jsme byli jediní dva, kteří to prostě snesli, jinak všichni to prostě nezvládli. Po normálního člověka to není absolutně známé, co to vlastně s člověkem udělá, když máte desetimetrové nebo ještě větší vlny, i když to byla, jak říkám, poměrně velká loď, jo. Tak prostě jsme to zvládli.“

• 1

Karlovy Vary, 28.04.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Sport a politika nejdou dohromady

Ladislav Kváča v 60. letech
zdroj: archiv pamětníka

Ladislav Kváča se narodil 16. května 1933 v Nové Sibřině, která je nyní součástí Újezda nad Lesy nedaleko Prahy. Jeho otec Václav Kváča pracoval jako řezník. V roce 1937 celá rodina přesídlila do Paraguaye, kde měl otec zřejmě v úmyslu provozovat farmu a vyvážet do Evropy hovězí maso. Na konci roku 1938 se však na přání matky vrátili do Československa, válku prožili opět v Újezdě nad Lesy. V létě 1945 se přestěhovali do Karlových Varů, kde otec pracoval na opravách vybombardovaných částí města. Ladislav Kváča dokončil základní školu na dnešním náměstí Milady Horákové, vyučil se a vystudoval střední školu. Nebyl přijat na ČVUT, a tak nastoupil do zaměstnání jako účetní v jáchymovských uranových dolech. Intenzivně se věnoval sportu, hrál hokej, dělal atletiku, později koncem 50. let trénoval dorostenecké volejbalové mužstvo. Pracoval pro Pozemní stavby Karlovy Vary a od konce 70. let byl zaměstnancem finančního odboru Okresního národního výboru Karlovy Vary. Posledních devět let před důchodem strávil v oddělení exportu porcelánky v Dalovicích.