Marie Kučerová

• „Já jsem tam měla kamarádku, která byla tak o 30 centimetrů vyšší než já, ta měla o všem přehled. Protože tam když jste přišla do krámu, tak jste se musela kouknout přes ty lidi před vámi, co tam mají, pak to jít zaplatit a pak si to jít vyzvednout. Takže ona byla šikovná v tom, že byla velká, mohla se přes ty lidi podívat a ještě přes ty lidi mohla podat ten šek, že už to má zaplacené a požádat o zboží. Někdy to bylo drsné, ale zase byla jsem mladší, měla jsem jiný postoj k životu, že jsem se přes to přenesla. My jsme měli výhodu, že jsme tam měli fajn partu stejně starých lidí u té pracovní skupiny, jak byl muž přes Strojimport. Měli jsme stejně staré děti, tak jsme si vyhověli.“

• „Ta Škodovka strašně čoudila, jak tam byla ta elektrárna, tak tam byl spad popílku. Já vím, že když jsem venku sušila pleny, tak jsem je pak doma skládala na stole. Když jsem potom takhle sáhla po tom stole, tak jsem měla celou ruku od popela, od toho prachu, to bylo strašné. Oni to vždycky vyváželi v nějakých vozech, a když pršelo, tak to nedělali, protože se to nějak ztratilo. Vím, že jsme šli s manželem na rande a já jsem měla kabát s kapucí. Když jsem přišla domů a sundala jsem si kapuci, tak jsem měla černé pruhy na obličeji, jak padal ten popílek a jak sněžilo a ten sníh mi to rozmáčel po puse.“

• „Byl to pokoj a kuchyň, mělo to kolem 20 metrů, vlastně tam nebylo nic, jenom ty dvě místnosti a studená voda a záchod byly na chodbě. Naši v jedné té místnosti měli kachlová kamna, radyně se tomu říkalo. Potom vím, že děda to boural a že tam dostali normální sporák. Ale my jsme tam neměli v té ulici plyn, tak mami vařila ráno čaj na lihovém vařiči, jaký se používal na kempování. Jinak musela roztápět v těch kamnech a vařilo se na kamnech. Za těmi kamny jsme měli umyvadlo, kde jsme se myli. Na tom Karlově někde dole byly lázně, jenže ty byly ve válce vybombardované a už se to neobnovovalo, už to nefungovalo. Vím, že se mami chodila jednou za čas vykoupat do městských lázní, jinak se to odehrávalo v neckách nebo v plechové vaně. Spíš v těch neckách, že se všichni vykoupali a pak se ještě namočilo prádlo.“

• 1

Plzeň, 19.06.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Ženy z Karlova sedávaly u škodovácké brány, pletly a povídaly si

Marie Kučerová, 1964
zdroj: Archiv pamětníka

Marie Kučerová, rozená Bulová, se narodila 20. srpna 1945 v Plzni. Vyrůstala v dnes již zaniklé čtvrti Karlov. Její první dětské vzpomínky se váží k odstřelování a likvidaci trosek karlovské školy, kterou poničily spojenecké nálety na konci války. Marie Kučerová líčí bohatý společenský a kulturní život dělnické kolonie, ale také stinné stránky bydlení blízko Škodových závodů. Po vyučení pracovala jako sortimentářka v Domácích potřebách, nedostatek zboží v socialistickém Československu podle ní dobře ilustruje scéna z filmu Na samotě u lesa. V 80. letech doprovázela manžela Karla Kučeru na služební cestě do Moskvy, kde ji šokoval kontrast mezi okázalostí televizních pořadů a bídou běžných lidí.