Ing. Jana Kučerová

• „Já jsem vlastně ten večer tu mojí půlroční dceru položila vlastně do postýlky u těch mých rodičů a uspala jsem a odešla jsem vlastně jakoby na ten meeting, kde jsem nevěděla, jestli nás vlastně ta tehdejší StB vlastně všechny nepozatýká, což mohli. V tu dobu bylo takový, že bez důvodu vás mohli zadržet na 48 hodin a vlastně já jsem v tý době kojila a teď jsem vlastně to nechtěla s těma rodičema probírat, že kdyby mě náhodou zadrželi a já bych se večer nevrátila, tak co mají dělat, protože jsem je samozřejmě nechtěla stresovat, tak jsem sepsala takovej papír, dopis pro ty moje rodiče, co mají dělat, kdybych se nevrátila. A ten dopis jsem schovala do šuplíku vedle tý postýlky tý dcery.“

• „Jsme byli někde u Žatce a na sčesaný chmelnici, já jsem to říkala vlastně v tom Falkonu, tak na chmelnici někoho napadlo, že vlastně malíři, který nemohli vystavovat, který taky takový byli, že jo, spisovatelé nesměli vydávat, malíři nesměli mít výstavy, sochaři nesměli mít výstavy, hudebníci nesměli hrát, prostě jenom protože se jim nelíbili. A tihle ti malíři se nějak spolu domluvili a na tý chmelnici, kde zůstali dráty mezi těma sloupama, tak pověsili ty svoje díla, ty svoje obrazy. My jsme taky přijeli se tam podívat a vlastně se to prozradilo a přijeli tam policajti a nahnali nás všechny do těch jejich antonů a všechny nás sebrali. Když si to vezmete, jako z toho pohledu. Co jsme jako udělali špatně? Vůbec nic.“

• „Nastala jedna naprosto kuriózní věc, že jeden z těch kamarádů byl nemocnej, že měl angínu a chraptěl. Jeden chartista klatovskej koktá a jeden z nich byl úplně klasickej pankáč, takovej ten s tím obřím čírem na hlavě a na zádech s bundou asi stovkou spínáků, tak napsáno obřím nápisem ,No future‘. Takže prostě říkal: ,Nikdo mi neuvěří, já tady taky promluvit nemůžu.‘ A jedinej, na koho to dopadlo, jsem byla já, která vypadám prostě jako maminka a který to jako ty ostatní uvěří. Myslím, že vám se to zdá taky jako neuvěřitelný, protože když máme dneska v parlamentu Bartoše s dredama, tak už se to zdá trošku divný, ale fakt v tý době, kdyby tenhleten punkáč před ně předstoupil, tak asi by to tu váhu nemělo.“

• 1

Klatovy, 25.03.2021

Uložila jsem dceru do postýlky a odešla mluvit před divadlo

Jana Kučerová v roce 2021
zdroj: PNS

Jana Kučerová se narodila 30. listopadu 1961 v Klatovech. Vystudovala gymnázium a poté nastoupila do Prahy na ČVUT. Při studiích se spřátelila s lidmi z pražského undergroundu a podílela se na vydávání ilegálního časopisu Vokno. Dostala se tak do hledáčku StB, čelila několika výslechům. V roce 1988 kvůli tomu přišla o zaměstnání. V té době založila rodinu a s manželem se vrátili do Klatov. V listopadu 1989 patřila mezi první iniciátorky dění sametové revoluce v Klatovech. Po revoluci s manželem založili tiskárnu.