Ing. Miloš Krýže

• „Byly tehdy válečné nebo poválečné příděly uhlí, tak jako všechny potraviny, látky, boty byly do roku 1953 na lístky, tak podobně i uhlí bylo na příděl. Takže ten příděl byl takový, že v tom bytě jsme vytápěli akorát malou kuchyň, a to ještě se vytápělo, moc se to nepřehánělo. Akorát na Vánoce se udělala výjimka a pak ještě na Silvestra se zatopilo v pokoji. To byla velká sláva, že jsme si zatopili v pokoji a moc jsme si to užívali. No, a to bylo teda dvakrát do roka. Jinak ložnice, jak rodičů, tak moje a mého bratra, byly rafinovaně směrované na sever, kde žádná kamna nebyla, takže tak nějak od listopadu do března si pamatuju, že jsme se vždycky probouzeli, že se nám čoudilo oběma od úst.“

• „Teď místo, aby se jim umožnilo svůj omyl napravit a prchnout do Česka, tak byli zadrženi a snad – nechci říct uvězněni, ale odvlečeni a provizorně byli umístěni v Magdeburgu, kde byl takový prostor, něco jako taková velká, asi poměrně mírumilovná, bych řekl, věznice. Ti lidi měli… říkalo se jim rukojmí a oni nepracovali, byli tam, asi dostávali i nějaké zcela minimální kapesné, protože si nedovedu představit, že by otec mohl posílat pohlednice, které odesílal někde z města, ale asi to probíhalo stejně formou nějaké cenzury dál. Ale měli teda ti lidé relativní volnost a neměli žádnou pracovní povinnost, nemělo to nic společného s totálním nasazením.“

• „Když už pak bylo úplně jasné, že bude zle a že pohroma se blíží, tak přece jen se [tatínek] zmátořil natolik, že… To už ten poslední vlak byl pryč, ale sehnal tam nějakého vozku s povozem, Němce samozřejmě, a toho přesvědčil asi za solidní peníz, že se naložilo to, co se vešlo na valník. Takže tam byly peřiny a možná nějaké nejnutnější nádobí a papíry, a maminka s bráškou někdy už zřejmě v září 1938 vycestovala do kraje, jak se říkalo. Tenkrát se říkalo Sudety a kraj, tak se rozdělovala Československá republika.“

• 1

Jablonec nad Nisou, 11.11.2022

Od listopadu do března jsme se probouzeli s kouřem od úst

Miloš Krýže na svatební fotografii
zdroj: archiv pamětníka

Miloš Krýže se narodil 5. června 1941 v Praze. Během války byl jeho otec vězněn v Magdeburgu, kam byl odvezen z pohraničního Varnsdorfu, kde pracoval na poště. Matka Miloše Krýže s jeho starším bratrem na poslední chvíli uprchla do vnitrozemí do Prahy. Po konci války se Krýžovi stěhovali z Prahy do Jablonce nad Nisou, kde oba rodiče dostali práci na poště. Rodina dostala přidělenou vilku, která ale byla ve zdevastovaném stavu a poválečné příděly uhlí nestačily na vytápění. Miloš Krýže nastoupil do třídy i s německými spolužáky, ti ale byli postupně odsunuti. Pamětník vystudoval gymnázium, poté nastoupil na střední průmyslovou školu. Vzdělání zakončil na Vysoké škole dopravní v Žilině. V roce 2022 žil v Praze.