Jiří Kräussl

• "Otec odmítal spolupráci s fašisty, proto jej dvakrát poslali do Německa na nucené práce, aby takzvaně přišel k rozumu, ale k tomu nikdy v tomto směru nepřišel. Potřetí se rozhodli, že jej tvrdě potrestají a poslali ho na frontu do trestní roty na odklízení minových polí. Samozřejmě to byla otázka času, kdy tam zůstane, protože taková práce byla odsouzením na smrt. Přišel rok 1945, to bylo naprosto zvláštní, protože jsme si oddychli, že vůči nám skončil fašismus. My jsme věřili tomu, že dojde ke spravedlivému jednání s naší rodinou. To byl obrovský omyl. Protože pro většinu konfiskujících byla podstatnou vinou německá národnost. Politická činnost vůbec nikoho nezajímala."

• "Mé mamce to nedalo a přemlouvala i svoji matku - byl to syn babičky, že se za ním půjdeme všichni podívat. Včetně nás dětí jsme šli z Klášterce do Prunéřova zjišťovat, jestli to náhodou nepřežil i náš strýc, jmenoval se Josef. Jakou dobu jsme chodili kolem plotu a babička pořád křičela: 'Josef, kde jsi, Josef!' Až najednou k našemu překvapení jeden z těch potrestaných - stál zády k plotu, u kterého jsme byli - se pomalu otočil a řekl: 'Mámo, ty mě nepoznáváš?' To byl černovlasý kudrnatý chlap a do rána měl vlasy, jako já mám teď."

• "Začalo to tím, že vždy přišla nová várka, kterou rozdělili do kruhu po deseti rodinách. Nejdřív všechny vyzvali, aby odevzdali jakékoli dokumenty, hlavně o majetku. Pak vše znovu prohlédli, a když u někoho něco našli, tak ho na místě fyzicky potrestali. My jsme měli obrovskou kliku, protože naše babička dokázala pro nás ty nejdůležitější dokumenty zašít do dna slaměné tašky, a tu nenašli. To je moment, kvůli kterému tady můžu ještě mluvit. Máme trvale takový doklad."

• 1

České Budějovice, 28.11.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Vinou byla německá národnost, nikoli politická činnost

Jiří Kräussl
Jiří Kräussl
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Kräussl se narodil 27. dubna 1939 v Klášterci nad Ohří do německé rodiny. Rodiče vlastnili malý obchod v nedaleké osadě Útočiště. Otec Franz odmítal coby přesvědčený sociální demokrat nacistickou ideologii. Dvakrát jej odvedli na nucené práce, poté byl odveden do wehrmachtu, kde sloužil v trestné rotě. Zemřel při odklízení minových polí. Vdovu a její tři syny čekal po skončení války pobyt v internačním táboře, konfiskace majetku a zbavení občanských práv. Po rozpuštění tábora v roce 1946 si rodina našla bydlení v Klášterci nad Ohří. V létě roku 1947 odvezl vlakový transport Kräusslovy spolu s dalšími rodinami do Příbrami, kde si mohli německé obyvatele rozebrat zájemci o pracovní sílu. Po třech letech práce u nadlesného v Dobříši se podařilo mamince sehnat práci v dobříšském sanatoriu a byt, kam se rodina přestěhovala, a konečně mohli vést normální život. Jiří, stejně jako jeho bratr-dvojče, se vyučil v oboru automechanik v Ústí nad Orlicí. Vrátili se zpátky do západních Čech, do Kadaně, kde se Jiří roku 1964 oženil. S manželkou Janou měli syna Jiřího a dceru Janu. Jiří se celý život snažil dosáhnout nápravy křivd a neoprávněné konfiskace majetku. Do dnešních dnů (2020) se rodina nedočkala odškodnění ani omluvy. V roce 2020 žil pamětník Jiří Kräussl v Kadani.