Edgar Krása

Kuchařem jsem se šel učit s tím, že nikdy nezůstanu o hladu

Edgar Krása
Edgar Krása
zdroj: USHMM

Edgar Krása se narodil 9. února roku 1924 do rodiny židovského obchodníka s textilem. Jeho otec pocházel z Příbrami, odkud se jako šestnáctiletý přestěhoval do Vídně. Tam pracoval v textilní továrně. Podařilo se mu udělat úspěšnou kariéru, během které dosáhl solidního finančního zabezpečení. Když vypukla první světová válka, byl povolán k řízení nemocnice v Karlových Varech, kde se později s rodinou usadil. V příštích letech se ale jeho finanční situace notně zhoršila a stal se z něj řadový obchodník s textilem, s čímž se jen velmi těžko vypořádával. Domácnost, ve které Edgar vyrůstal, řídila především jeho silně věřící matka, se kterou chlapec trávil většinu času. Jediného syna vedla k důsledné disciplíně. Na začátku třicátých let se v důsledku prudce se zhoršujícího společenského postavení Židů celá rodina přestěhovala do Prahy. Tam se Edgar vyučil kuchařem v restauraci U Rozvařilů. Poté krátce pracoval v hotelech a jídelnách a na podzim roku 1941 odjel v rámci prvního transportu do terezínského ghetta. Učinil tak, protože mu jeho známý oznámil, že tak může v budoucnu zajistit lepší pozici pro své rodiče, kteří vzápětí také skončili v Terezíně. Edgar se měl starat o spuštění a následné zajišťování chodu stravovacích zařízení v ghettu. Jakožto kuchař měl přístup k zásobám potravin, což jeho internaci činilo ve srovnání s běžnými obyvateli ghetta o něco snesitelnější. V Terezíně se seznámil s dirigentem Rafaelem Schächterem, pod jehož vedením zpíval několik oper, včetně Rekviem od Giuseppe Verdiho. Právě Rekviem bylo poté v červnu odprezentováno vysokým příslušníkům SS a delegaci Mezinárodního výboru Červeného kříže. Na podzim roku 1944 Edgar Krása neunikl deportaci do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Jeho další kroky vedly do tábora v Gleiwitzu, kde pracoval na opravách vagonů. Na začátku roku 1945 se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti a vrátit se do Prahy. Následně emigroval do Izraele. V 60. letech odešel do USA, kde vlastnil restauraci. Edgar Krása zemřel v roce 2017. ZDROJ NAHRÁVKY: https://www.ushmm.org/collections/the-museums-collections/about https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn514104