Marie Kosinová

• „V Hynčicích ve fabrice bylo věcí, krásného nábytku, všeho, jak jim brali. Já jsem chodila do německých rodin. Taky jsem s těmi dětmi chodila do školy, než je odvlekli. V Hynčicích v továrně bylo skladiště, tam byste sehnala všechno. To bylo krásného nábytku a všeho. Teď už to je nemoderní, ale tenkrát... Já jsem chodila k jedné Němce, takové hezké paní. Pak jsem tam chodila krást broušené nádobí, když ji odvedli. Ta měla tolik broušeného. Já jsem měla, ale už jsem to dala pryč. Měla jsem broušené dózičky, ona sama mi je taky dala, oni k nám chodili pro mlíko."

• „Nevlastní táta přišel domů a za chvíli za ním přišli takoví dva s kulomety a chtěli nocleh. V Hynčicích jsou pak hned hranice. Pamatuji se, jak je Silvan, on se jmenoval Silvan, dal do naší sednice, co jsem spávali, aby počkali, a on zatím šel na národní výbor a oni si je odvedli. Kdo ví, co by se s námi stalo."

• „Jako děti jsme museli se vším pomáhat. Taky jsme chodili na procházky, v Opočně byla obora. Šli jsme po cestě oborou a partyzáni a Němci tam lítali přes cestu ověnčení břízami a vším možným. Kdyby nás bývali zabili, ani bychom nevěděli."

• 1

Broumov, 28.02.2022

Němců se bála, pak s nimi žila pod jednou střechou

Marie Kosinová
Marie Kosinová
zdroj: Archiv pamětníka

Marie Kosinová se narodila 30. listopadu 1936 v Hradci Králové. S rodiči žila v Pulicích v Dobrušce, tatínek je ale opustil a zřekl se jí. V roce 1942 ji maminka odvedla do sirotčince v Opočně. Zažila, jak gestapo odvedlo ředitele školy a viděla pobíhat německé vojáky a české partyzány v opočenské oboře. V roce 1945 s maminkou a nevlastním otcem odešli na statek po německé rodině do Hynčic. Žili společně s německou rodinou, kterou pak v roce 1947 odvezli k odsunu do Meziměstí. V Náchodě se učila na zednici, školu ale nedokončila. Pracovala v přádelně ve Zbečníku u Hronova. Od osmnácti let až do důchodu uklízela v jeslích společnosti Veba. S prvním manželem měli pět dětí. V roce 2022 žila s druhým mužem v Broumově.