Josef Kosák

• „Já jsem byl odkojený Svobodnou Evropou a Hlasem Ameriky, které poslouchal i můj táta. On ještě poslouchal německy London Rundfunk. Ono to mluvilo nahlas a pak to zase ztichlo a nebylo to vůbec slyšet. My s bráchou jsme se tam šťouchali a táta kvůli tomu nerozuměl, tak vždycky vstal a seřezal nás na jednu hromadu. Svobodnou Evropou, což byl tehdy západní rozhlas pro ten Východ, jsem byl odkojený. Poslouchal jsem to na ubytovně, o všem jsme se bavili. Politiku jsem prožíval velice aktivně. Před osmašedesátým jsem byl i v KANu – Klubu angažovaných nestraníků, i tam jsem byl.“

• „Problémy měl můj otec. Ale díky tomu, že žil ve smíšeném manželství – matka byla Češka, otec Němec, a měli tři nezletilé děti, tak otec byl jeden z mála. Ti Němci byli soustředění v bývalé cihelně ve Strakonicích. Byl tam utvořený takový lágr, kde ti Němci byli a pracovali. Byli nucení chodit za doprovodu vojáků, vlastenců a partyzánů, znám to z vyprávění. Chodili po okolí, kde byli pohřbení lidi, kteří padli nebo byli zastřelení během války. Oni je vyhrabávali a museli je potom převážet na oficiální hřbitov, kde byli pochovaní.“

• „Pak si pamatuju nálety, spíš to byly přelety angloamerických letadel, která lítala do protektorátu a ničila různé továrny vojenského charakteru, které tam byly, a tak podobně. To jsou takové moje první vzpomínky. Kdykoliv byly sirény, tak jsme utíkali do sklepa a tam jsme byli schovaní ve sklepě. Ještě jedna zajímavá věc – po válce se naši dozvěděli, že v tom domě, kde bydleli v Norimberku, tak tam všichni jejich známí zahynuli. Ten dům byl zničený bombardováním. Díky tomu, že se naši vrátili do Čech, tak jsme přežili. Nevím, jak by se to vyvíjelo, to ví jenom Bůh, pochopitelně. Ale tahle situace, že se maminka chtěla vrátit domů, tomu hodně pomohla.“

• 1

Liberec, 25.04.2022

Nikdy není na nic pozdě

Josef Kosák, Malá Fatra, 1970
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Kosák se narodil 14. dubna 1942 v německém Norimberku do smíšeného manželství. Jeho otec byl Němec a matka Češka. V roce 1944 se s rodinou přestěhoval z Německa do Strakonic. Vzpomíná, jak se v závěru války s rodinou často schovávali ve sklepě před nálety. Jako dítě byl Josef často nemocný a trávil hodně času v nemocnici. V roce 1948 nastoupil na základní školu ve Strakonicích. Po komunistickém převratu začala rodina zažívat ústrky ze strany režimu kvůli otcově německému původu. Kosákovi neměli dostatek financí, otec nemohl vykonávat svou původní profesi a pracoval na podřadných pozicích. Celou rodinu včetně Josefa Kosáka sledovala v té době Státní bezpečnost (StB). V druhé polovině padesátých let Josefovi zemřel otec. Josef to přičítá mimo jiné tomu, že byl otec šikanován komunistickým režimem. V roce 1960 Josef úspěšně odmaturoval na střední průmyslové škole. Po maturitě dostal Josef práci v podniku Stavoprojekt v Sezimově Ústí. Tam se seznámil se svou budoucí manželkou Libuší Kahovcovou. Později spolu vychovali dva syny. Od roku 1970 žil v Liberci. Celý život se věnoval sportu – běhu, veslování, cyklistice, turistice a v zimě běžeckému lyžování. V roce 2022 žil v Liberci.