František Konvička

• „Já jsem to ve vyprávění zapomněl, byl to jeden ze stěžejních zápasů, byla to odveta. Prohráli jsme v Moskvě poměrně dost. Hráli jsme na zimním stadionu [v Brně], tam nebylo jediné místo, bylo vyprodané. Já jsem v té době pracoval ve Zbrojovce, přišlo deset hodin dopoledne a předvolali mě do kanceláře KSČ, tam mně bylo řečeno: ‚Soudruhu, jsi kapitán a osobně nám ručíš, že se nestane žádný incident po dobu tohoto zápasu.‘ My jsme v té době nevěděli, o co se jedná, asi vám řekne víc datum 17. dubna 1969. To byl den, kdy odstranili Dubčeka a kdy na fotbalovém stadionu [v Brně] byly přichystané dvě roty pohraničníků se psy, kdyby se něco dělo. Samozřejmě se zloba lidí vyjádřila v tom slavném: ‚Ussuri, Ussuri!‘, kde tenkrát byly boje mezi Sovětským svazem a Čínou na hranici, kde byla ta řeka. Na to si vzpomínám. Zápas se dohrál v klidu, vyhráli jsme o devět deset bodů, ale už nám to samozřejmě nepomohlo. Ale byl to jeden ze zápasů, kdy jsme potřetí zaplnili zimní stadion v Brně. Bohužel tam už není nic.“ – „Kolik se tam vešlo lidí na zimní stadion?“ – „Mám dojem jedenáct tisíc lidí.“ – „Cítili jste velikou podporu diváků v tom zápase?“ – „Ano. Velikou, velikou. Hřmělo to tam tak, že nebylo slyšet ani píšťalku rozhodčího.“

• „My jsme v roce 1964 hráli v Madridu finále proti Realu Madrid a doufali jsme, že bychom mohli uspět. Ale když jsme zjistili, že s námi jede maďarský rozhodčí Cifra, kterého přivítal Puskás [maďarská fotbalová hvězda ve službách Realu Madrid] hned na letišti, věděli jsme, že to asi bude těžká situace. I když musím říct, že Real Madrid samozřejmě tu kvalitu měl. Věděli jsme, že je to s námi špatné, neprohráli jsme o mnoho, ale prohráli. Zjistili jsme, že neexistuje jen sportovní výkonnost, ale i ekonomická, a tam jsme se nemohli Madridu rovnat. Ale tam nastala situace, o které chci mluvit. Mě a Láďu Pištěláka nominovali do družstva Evropy, družstvo se scházelo ten den, kdy jsme odjížděli z Madridu. A my jsme se museli kvůli studijním povinnostem omluvit. Nikdo to nemohl pochopit, místo nás jeli dva Poláci z Legie Varšava. Nemohli jsme hrát z toho důvodu, že tam byl Franco jako šéf toho Španělska. To byla situace, kterou jsme jaksi s Laděm velice těžce nesli. Ale ono se nám to vrátilo o dva roky později, pak ještě za dva roky v roce 1968 v Bělehradě, kdy jsme hráli za družstvo Evropy.“

• „Samozřejmě, nikdo už teď nepochopí, že jsme při výjezdech měli takzvanou výjezdní doložku. Nesměla se ztratit a nesměli jsme minout ani o den návrat. Co se týče celního prohlášení, byly to zkazky, které jsme si vykládali řadu a řadu let, ať v dobrém, nebo v méně dobrém. Často byly kontroly velmi špatné. Když už jsme u toho, vzpomínám si na jednu zábavnější historku. Byl to skoro konec mé kariéry, rok 1969, a hráli jsme Pohár mistrů v Belgii. Vraceli jsme se do Prahy a měli jsme strach z celníků, ale byl 18. nebo 19. březen 1969 a celníci si nás vůbec nevšímali. Dívali se na televizi a asi víte, co se tam odehrávalo. Hokejový zápas mezi Sovětským svazem a Československem. Tím pádem jsme proklouzli bez jakékoliv kontroly, což je takový úsměvný dovětek k té době.“

• „Vy jste říkal, že jste po válce odešli s tatínkem do…?“ – „Krásná Lípa u Rumburka, on tam zakládal továrnu punčochárnu. Němci byli odsunuti a bylo nutné to dát nějakým způsobem dohromady. Ale pak zase přišel únor 1948, on otec byl ještě dva roky ve Varnsdorfu, my jsme odešli s matkou a bratrem z Krásné Lípy do Třebíče.“ – „V Krásné Lípě, jak vzpomínáte na poválečné roky, kdy jste tam šli? Hned v roce 1945?“ – „Ne, bylo to až na podzim 1946, kdy jsme šli do Krásné Lípy. Pamatuji si na noční střelbu, která tam často bývala. Souvisela s tím, že Krásná Lípa je blízko u hranic a hranice nebyly hlídané. Takže docházelo k rozbrojům. Nemůžu říct, o co tam šlo, ale bylo to společným jmenovatelem pohraničních oblastí v té době.“ – „Kde jste tam bydleli, dostali jste tam…?“ – „Krásná vila po Němcích, těsně u fabriky, ve škole jsem byl ale jen rok a půl a vzpomínky na spolužáky mně vymizely z paměti.“ – „Tatínek, když přišel únor 1948, pamatuje si to nějak, prožíval to hodně? Vyprávěl vám o tom?“ – „Takhle, byl jsem kluk desetiletý. Pamatuju si, že zazvonili, byli tam dva milicionáři. Řekli nám, abychom se do dvaceti čtyř hodin odstěhovali, nabídli nám byt v Krásné Lípě ve zbořenině. Matka nás okamžitě vzala, přestěhovali jsme se a odjeli jsme zpátky do Třebíče k babičce. Pak do rodinného domku, dělalo nám potíže se tam dostat.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Tipsport pro legendy

Když bylo basketbalové hvězdě devět let, milicionáři je vyhnali z domu

František Konvička (vlevo) v prvoligovém utkání se Spartou Praha, rok 1967
zdroj: archiv pamětníka

František Konvička se narodil 11. srpna 1938 v Okříškách u Třebíče. S rodiči a starším bratrem žili v Třebíči. Z druhé světové války si pamatuje na vzdušné souboje nacistických a spojeneckých stíhaček nebo na klepání okenních tabulí při bombardování. Jeho strýce z otcovy strany Karla Konvičku, který se zapojil do protinacistického odboje, popravili nacisté 2. července 1942, na konci stanného práva vyhlášeného po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Otec Františka Konvičky pracoval v punčochárně firmě Baťa a po druhé světové válce se i s manželkou a dvěma syny přestěhoval do severočeské Krásné Lípy. Dostal tam funkci ve vedení punčochárny, jež před osvobozením patřila německému majiteli. Otec byl členem Československé strany národně socialistické a po komunistickém převratu musela jeho rodina opustit v Krásné Lípě vilu, kde žila. Matka s oběma dětmi se vrátila do Třebíče, otec dělal ještě dva roky ve Varnsdorfu. František Konvička začínal s basketbalem v Třebíči a hrál v mužstvu, které v roce 1956 získalo dorostenecký titul mistra republiky. Ve stejném roce debutoval i v seniorské reprezentaci. V roce 1957 složil maturitu na třebíčské obchodní akademii. Z Třebíče přestoupil do Zbrojovky Brno, kde se dostal na Vysoké učení technické. Po zásahu třebíčských komunistů však musel vysokou školu po týdnu opustit. Stejně dopadl i o rok později. Až v roce 1959 mohl díky přímluvě funkcionářů Zbrojovky Brno nastoupit do prvního ročníku brněnské techniky. V roce 1959 vybojoval s československou reprezentací stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v Istanbulu. Stejný úspěch zopakoval na mistrovství Evropy 1967 v Helsinkách a z mistrovství Evropy 1969 v Neapoli si odvezl bronzovou medaili. Na letní olympiádě 1960 v Římě patřil do národního týmu, který skončil pátý. V letech 1964 a 1968 přispěl k postupu Zbrojovky Brno do finále Poháru evropských mistrů, kde tým pokaždé podlehl Realu Madrid. V Interkontinentálním poháru v roce 1968 vybojoval se Zbrojovkou druhé místo, po vítězství nad Realem Madrid nestačilo Brno na americký tým Akron Wongfoots. V šedesátých letech hrál František Konvička dvakrát za výběr Evropy. V anketě o nejlepšího českého basketbalistu 20. století skončil na 5. místě. Se Zbrojovkou získal šest titulů mistra československé ligy a v letech 1974 až 1980 ji s Brnem třikrát vyhrál jako trenér. V roce 1974 dovedl jako trenér Zbrojovku k druhému místu v evropském Poháru vítězů pohárů. Byl asistentem trenéra národního týmu na letní olympiádě v Moskvě 1980 (9. místo) a na mistrovství Evropy 1981 v Praze a v Bratislavě (3. místo). V letech 1988 až 1990 působil jako předseda Československé basketbalové federace. V letech 1997 až 2010 dělal funkcionáře v klubu Basketbal SK Královo Pole. Basketbal hrál až do svých devětasedmdesáti let. V roce 2023 byl v důchodu a měl tři děti.