Roman Koniecki

• „Jak přišla, já ji vůbec neznal, protože byl jsem malý, když mě odvezla. Tak poprvé když přijela, tak jsem nevěděl, kdo to je, protože já babičce říkal mámo, já matku neznal. Tak mi babička řekla: ‚To je tvoje matka, já jsem babička.‘ Já s ní nechtěl mluvit, cizí osoba to pro mě byla. Tak si také pamatuji, chtěla se mnou spát, za boha jsem nechtěl. Tak v noci mě ukradla babičce z postele a vzala k sobě. To pamatuju jak dnes, jsem se probudil, šáhnul jsem jí na tvář a poznal jsem, že to není babička. Tak jsem začal řvát, tak babička mě vzala zpátky. Takže byla to pro mě cizí osoba, ale pomalu, pomalu jsem si zvyknul, a když jsem si zvyknul, tak odjela do Wroclawi a zase jsem ji neviděl.“

• „Nejdřív nám [Rus] to sebral a polský lidi, vyučený, prostě hlavy, vzdělaný lidi a vojáky, to všechno bral Rus, zavíral a tam u sebe střílel. Katyňský les, nejdřív bylo potichu, to nikdo nic nevěděl, o tom se dozvěděl tajně, zase tajnou poštou, že to dělal. Přes dvacet tisíc důstojníků a učenců vyvraždili, stříleli to jak koroptve, jak myslivci z povolání to dělaj. A furt to svalovali na Němce, po válce, to svalovali, že Němci to udělali, oni ne. Ale v tomhle roce, každý mohl pochopit, že v tomhle roce tam Němci ještě nebyli v Rusku. Tak jak to mohli udělat. No, kdy přiznali Katyň? Nedávno.“

• „Němci, jak bydleli u nás a měli tu maringotku, tak vedle měli zemljanku, a v té měli sklad jídla, potravin. Tak ty lidi, sousedi, co se tam vlezli, tak se nacpali do té zemljanky, jak šli Rusové. Němci zdrhli a Rusové šli, tak oni se tam schovali. A Rus ne, aby se podíval, jestli tam někdo je. Jenom strčil do okýnka samopal, tu pepešu, a zařval: ‚German, zděs?‘ Oni se báli, tak se nikdo neozval, tak on pro jistotu pustil sérii, takže moje babička dostala to přes ruku a někde tady kolem zad a teta přes záda nějak dostala.“

• 1

Liberec, 25.05.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Společně mezi hranicemi totalitních režimů

Rusové vyvraždili přes dvacet tisíc důstojníků a učenců. Stříleli je jako koroptve

Roman Koniecki v mládí
zdroj: Roman Koniecki

Narodil se ve Varšavě 29. prosince 1937, otce nikdy nepoznal. Po začátku války ho matka Waleria odvezla k rodičům na venkov do vesnice Kruszyna u Radomi. V Kruszyně zažil německou okupaci – Němci vybudovali u vesnice vojenský výcvikový prostor a v Kruszyně měli zázemí. V lednu 1945 zažil osvobození oblasti Rudou armádou, při kterém jim Sověti vypálili stodolu a chlév. Po válce se setkal s matkou, která se vrátila z nucených prací v Německu. Matka odešla do Wroclawi, pamětník zůstal v Kruszyně až do konce základní školy. V roce 1952 se odstěhoval za matkou, ve Wroclawi pracoval jako instalatér, v roce 1961 se odstěhoval do Boleslawce a v roce 1965 do Čech. V Jizerských horách kácel stromy, usadil se s českou ženou v Hejnicích. V roce 2021 žil v Hejnicích.