Marie Klusáčková

• „Mého otce po letech vyhodili ze vsetínské Zbrojovky, museli jsme se vystěhovat ze zbrojováckého bytu a nastěhovat se do jiného. Byli jsme asi stále v hledáčku (Státní bezpečnosti – pozn. ed.), protože když naši odjeli sem za mnou nebo někam jinam, tak maminka dávala klíče sousedce, aby nám zalévala kytky. To byla hodná ženská, ale manžela měla asi u StB. Mamka si vždy vše zamkla, klíče předala… A mamka mně pak říkala, že poznala, že se jí hrabali v sekretáři. Tak asi jsme byli pořád v hledáčku.“

• „Naše otce zaměstnali ve válečném průmyslu v továrnách. Tatínek byl také v anglické Home Guard, domobraně. Měli služby v ulicích. Abychom se někdy sešli všichni, ti Čechoslováci, tak tam zorganizovali také československý klub (v Newcastlu – pozn. ed.). Jezdil tam za námi prezident Edvard Beneš. Dále také Jan Masaryk se tam za námi přijel podívat, ale i jiní členové tehdejší exilové vlády. My děti jsme jim tam předváděly české tanečky a písničky. Tak to byl ten klub Čechoslováků.“

• „V nižších třídách mně kádrový posudek nevadil. Potom ale na gymnáziu, ti staří profesoři museli posléze pryč. Zůstali jen ti, kteří učili matematiku, fyziku nebo chemii, zkrátka předměty, kde se ta ideologie nedala moc (vkládat – pozn. ed.). A na dějepis, češtinu, občanskou výchovu tam přišli noví profesoři, komunisté samozřejmě. A my jsme dostali takového mladého třídního, sotva vystudovaného, a to byl hrozný komunista. Viděl můj kádrový posudek, neměl mě moc rád a pořád mně dával nějaké úkoly, pořád mě chtěl zapojovat. Pak jsem odmaturovala a moji rodiče se znali s těmi profesory, kteří museli odejít, a ti jim řekli, že nedostanu doporučení ke studiu na vysoké škole. Tak já jsem se tedy ani nehlásila, abych jim tu radost neudělala, že mi to zamítnou… A tak jsem pak šla na abiturientský kurz, na zdravotní sestru, absolvovala jsem ho tady v Brně.“

• 1

Cítit se v bezpečí a prožít svůj život podle svých představ

Marie Klusáčková, dětství, Anglie, druhá světová válka
zdroj: archiv pamětníka

Marie Klusáčková se narodila 20. července 1939 v Brně. Otec pracoval v brněnské Zbrojovce. V roce 1938 se připojil k expertům, kteří v Rumunsku stavěli další závod. Rodiny stavbařů cestovaly s nimi. Maminka pamětnice tedy přijela do Československa jen kvůli porodu. Území bylo v té době už součástí protektorátu Čechy a Morava, a tak se jí po narození dcery podařilo vycestovat zpět za manželem až po mnoha komplikacích. Jakmile vypukla válka, rozhodly se zbrojovácké rodiny v Rumunsku odjet z Evropy. Cestu do Anglie i jejich následné zapojení do zahraničního odboje organizoval generál Heliodor Píka. Po skončení války se rodiče s Marií vrátili do Československa. Poté co byl generál Píka zatčen, měla rodina strach, že přijde i o otce. V souvislosti s jeho působením v zahraničním odboji se rodina záhy dostala do hledáčku StB. I z tohoto důvodu se obavy a opatrnost staly neodmyslitelnou charakteristikou Mariina života v totalitním Československu. V současnosti žije pamětnice se svou dcerou a vnučkami v Brně.