Milan Kluc

• „Když se [policajt] vrátil, tak mi řekl, že moje chování je neslučitelné a že si musím všechno rozmyslet, kam patřím a co budu dělat. Na závěr mi řekl – Doufám, soudruhu, že se tady už neuvidíme. Totiž příště by to naše setkání už nemuselo tak dobře dopadnout. Pochopil jsem a pátral jsem, kdo mě mohl udat. Byl to určitě jeden strojvedoucí z topiče, který ležel na lavici a dělal, že spí.“

• „Mostem projížděly tanky a kolové obrněné transportéry směrem od Horního Jiřetína, kde rozbourali [sovětští vojáci] jeden most a baráček. Protože se sklouzli a rozbourali barák, úplně, dostali se až dovnitř. Mířili nám do oken [sovětští vojáci] Podžateckou. Stál jsem kolikrát frontu na chleba, protože zabavovali v pekárnách [sovětští vojáci] chleba, vedle mě bydlel major Svítok, politruk z kasáren Mostecké stávky. Ten dvakrát dokázal odmítnout pustit sovětská vojska do kasáren, byl to můj kamarád. Slavili jsme spolu silvestra, byl bezdětný a můj kluk, syn, byl u něj jako doma. To trvalo necelý měsíc, potkal jsem ho u baráku, navečer, byl bledý, v očích měl slzy a řekl mi, že je museli pustit do kasáren.“

• 1

Most, 26.10.2020

Za totality se nebál říkat pravdu. Měl problémy v práci, ztratil kamarády

Milan Kluc v roce 1958
zdroj: Archiv pamětníka

Milan Kluc se narodil 27. července 1938 v dnes již neexistujících Libkovicích u Duchcova do železničářské rodiny. Školní docházku zahájil v roce 1944 v Klánovicích u Prahy, kam se s rodiči přestěhoval ještě před záborem českého pohraničí nacistickým Německem v říjnu 1938. Otec Václav se zúčastnil květnového povstání, kde byl těžce zraněn. Na konci srpna 1945 se rodina vrátila zpět do Libkovic. Převzetí moci v Československu komunisty po únoru 1948 změnilo Milanovi život. Už o rok později zaznamenal jako školák výměnu učitelů za straníky z rychlokurzů. Věděl, že neříkají pravdu, a měl s nimi spory. Po vojně v roce 1956 nastoupil jako topič na lokomotivě v depu v Mostě a začal mít potíže s nadřízenými. Oženil se v roce 1959, se ženou Helgou měl dceru a syna. Po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a návratu k normalizaci vedl se spolupracovníky různé diskuse, neskrýval své rozčarování. Brzy ale litoval. V květnu 1969 byl předvolán na služebnu Sboru národní bezpečnosti a byl vyslýchán. Obvinili ho, že narušuje kázeň na železnici a jeho chování je v rozporu se socialistickým zřízením. V roce 2020 byl vdovcem a bydlel v Mostě, jeho rodné Libkovice se počátkem 90. let dvacátého století staly poslední českou vesnicí zbouranou kvůli těžbě uhlí. Milan Kluc zemřel 19. října roku 2023.