Ludmila Klinkovská

• „Když tatínka zastřelili, tak vím, že to byl šok pro nás pro všecky. A ještě k tomu, když jsme nesměli ho ani vidět. Maminka, jak říkám tajně, ho viděla už zastřeleného… No tak nebyla to jednoduchá doba.“

• „Tatínka zastřelili, tak jsem musela na hodinu odejít. Si mě zavolali do kanceláře a že okamžitě ať opustím pracoviště, tak jsem se teda vrátila, začala jsem si vybírat tam tužky a ten můj šéf pan Pastyřík mi říká: ‚Co děláte?‘ Já říkám: ‚No jdu dom. Mě na kádrovém řekli, že musím opustit okamžitě tady tu budovu. Že prostě nesmím být nadále zaměstnaná jako korespondentka.‘ A nasadili mě do továrny k vrtačce…“

• „Přišli dva muži a že jsou tatínkovi kamarádi z Prahy a že ho přišli navštívit. No a já jsem jim říkala: ‚No tak pojďte dál.‘ Ne, ne, my tady počkáme na něho na tom chodníku. A na tom chodníku byla taková zídka, na té oni seděli a já jsme si sedla proti nim a ten jeden buď nechtě, nebo opravdu možná úmyslně si dal ruku v bok a já jsem zjistila, že tady má pistoli. Tak jsem letěla sem za maminkou a říkám: ‚Mami, to nejsou žádní kamarádi. To sú zřejmě estébáci, protože ten jeden má pistoli za pasem.‘ Tak maminka že: ‚Ježišmarja, honem, otevři okna, dáme peřiny do okna.‘ Tak to udělala a tatínek, když šel po tom mostě, tak ty peřiny uviděl samozřejmě, byli tak domluvení. Tak už nešel dom, ale šel tady a viděl mě, jak s těma dvouma sedím na chodníku.“

• 1

Zlín, 09.03.2023

• 2

Zlín, 17.04.2023

Když tatínka zastřelili, musela jsem na hodinu odejít z práce

Ludmila Klinkovská, 1947
zdroj: archiv pamětnice

Ludmila Klinkovská, rozená Hovorková, přišla na svět 17. dubna 1929 v Olomouci. Pocházela z rodiny protinacistického a protikomunistického odbojáře Štěpána Hovorky a Eugenie Ederové. Narodila se v olomouckých kasárnách, kde otec působil jako zbrojíř v hodnosti štábního rotmistra československé armády. Většinu života prožila ve Zlíně, kde její vídeňští prarodiče Marie a Albín Ederovi postavili v ulici Na Výsluní velkorysou vilu. Absolvovala Masarykovu pokusnou školu, navázala dvěma lety rodinné školy a posléze se stala korespondentkou ve zlínské pobočce ministerstva zahraničních věcí v Baťově vile. Od roku 1948 působil její otec v protikomunistickém odboji – v tehdejším Gottwaldově zřídil a obsluhoval dvě mrtvé schránky a byl v osobním styku s kurýrem Štěpánem Gavendou. Od 1. srpna 1949, kdy byl Gavenda zatčen na pražském hlavním nádraží, se skrýval a 1. prosince 1949 byl během přestřelky zastřelen příslušníky StB v jeho rodných Pečkách. Policie oficiálně vyrozuměla rodinu o smrti Štěpána Hovorky až za půl roku od jeho zastřelení pouze zasláním úmrtního listu. Ludmila i její manžel Ljuboš Klinkovský přišli o místo a stejně tak Ludmilina starší sestra Maria Čachová i její manžel Jan. Řadu let se potýkali s nesnázemi a oba manželé dcer Štěpána Hovorky mohli po nějaký čas vykonávat jenom dělnické profese. Pamětnice velkou část života pracovala v dispečinku oprav televizorů ve Zlíně. Perzekuce v podobě odpírání práva na preferované vysokoškolské vzdělání pak dopadla i na obě vnučky Štěpána Hovorky Ylonu a Evu. Po roce 1989 požádala Ludmila Klinkovská o otcovu rehabilitaci a roku 2014 mu byl přiznán podíl na protikomunistickém odboji. Pamětnice žila v době natáčení (2023) v rodinné vile ve Zlíně.