Ing. Arch. Jan Klimeš

• „Já jsem si ve Vojenském projektovém ústavu dovolil nepodepsat Antichartu, protože mě urazilo, že mě někdo nutí, abych podepsal nějaký pamflet, že něco odsuzuju a nedali mi to ani přečíst. Tak jsem to zariskoval a nepodepsal jsem to jako jediný z osmdesáti lidí. To víte, Vojenský projektový ústav, projektovali jsme třeba Semtín a já například nemohl jezdit do zahraničí. Byl to risk a byl jsem zvědavý, co se stane. Ale protože už nebyla padesátát léta, přišel za mnou předseda KSČ, soudruh podplukovník a řekl mi, že jsem nepodepsal a víc o tom nebudeme mluvit."

• „Musel jsem si jeho čin (Jana Palacha) vysvětlit, proč to udělal, co to mělo za smysl. Byli jsme už vysokoškoláci, nebyli hloupí a diskutovali jsme od rána do večera. Velmi rychle jsme smysl jeho činu pochopili a vypravili z Brna dva autobusy do Prahy. Byl jsem na jeho pohřbu a stál na Staroměstském náměstí, kde bylo odhadem osmdesát tisíc lidí. Nebylo slyšet spadnout jehlu a jak se průvod protahoval náměstím, slyšel jsem jen šoupání nohou a chůzi. Absolutní ticho a jeden básník píše, jak to ticho řvalo. To je úplně přesný. Byl to hluboký zážitek.

• „Maminka byla pozvaná do několika bytů. Otevřely se dveře, tam byly zastlané postele, svícny, na stěnách fotografie prarodičů, rodičů a dětí a maminka vyprávěla, že na tohle neměla nervy a musela odejít. Takové byly obecné reakce. Lidé se tam (do domů po Němcích) odmítali nastěhovat. Takže se udělaly takzvané svozy v místním kině. Na jednu stranu se daly postele, na další stoly a lidé si to mohli za pět nebo deset korun odkoupit a zařídit si domov znovu. Pel sounáležitosti se tím vytratil a už bydlení po Němcích nevadilo."

• 1

Hradec Králové, 11.04.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Při pohřbu Jana Palacha jsem slyšel ticho, které řvalo

Čtrnáctiletý Jan Klimeš v Mohelnici před domem na začátku šedesátých let, kdy začínal číst Čapkovy knihy
zdroj: Archiv Jana Klimeše

Jan Klimeš se narodil 9. září 1947 do budovatelské rodiny Jana a Miroslavy Klimešových. Rodina osídlila dům po odsunutých Němcích v Mohelnici. Padesátá léta pro něj představovala šťastné dětství a odvrácenou stranu komunismu začal vnímat až na střední průmyslové škole. Po nástupu na brněnskou architekturu v roce 1966 ho překvapila nízká úroveň a prorežimní výuka. Srpen 1968 a sovětská okupace znamenaly pro otce Jana Klimeše velkou deziluzi. Jan Klimeš dodnes považuje za nejvíce formativní a nejsilnější životní zážitek sebeupálení Jana Palacha v roce 1969. Vypravil se na jeho pohřeb a o rok později zorganizoval na náměstí Svobody v Brně pietní akci k výročí jeho úmrtí. V roce 1977 nepodepsal jako jediný z osmdesáti kolegů tzv. Antichartu. Za Husákovy normalizace se mu narodily tři děti a v devadesátých letech adoptoval romského chlapce. Sametová revoluce pro něj představovala tvůrčí i osobní svobodu, kterou zúročil při mnoha významných krajských projektech ve svém ateliéru Zelený dům.