Michal Klein

• Počas nahrávania sa Michal Klein veľmi lichotivo popýšil minulosťou rodiny jeho manželky, tiež Židovky Kláry Štrausovej. Klára sa totiž narodila v Barcelone v roku 1942, čo značí, že ani príbeh jej rodiny nebol obyčajným. Jej otec bojoval v Španielsku proti Francovi, kde sa aj zoznámil so svojou nastávajúcou manželkou, teda Michalovou svokrou. Keď Franco vyhral, v roku 1946 musel so svojou manželkou a dcérou ujsť, najprv do Paríža a potom späť do Bôľa pri Kráľovskom Chlmci, odkiaľ pochádzal. Neskôr sa presťahovali do Košíc.

• Keď sa teta Hanzlíková dozvedela, čo sa stalo so starými rodičmi, neváhala a brala to ako samozrejmú vec, že Michal ostáva s nimi. Mamička vedela, že Michal je schovaný. „Mamka prehlásila vtedy v tom Mikuláši, že jej život bezo mňa nemá žiadny zmysel, preto aj napriek týmto pohnutým udalostiam sa ma vybrala hľadať do Piešťan.” Zistila si adresu v Piešťanoch, kde sa jej syn nachádza, a vybrala sa ho hľadať. Pre Michala to bolo divné, keďže už bol navyknutý, že je súčasťou rodiny Hanzlíkovcov a vlastne sirota.

• Sled udalostí nabral rýchly spád a v živote Michala Kleina začali zohrávať veľkú rolu susedia jeho starých rodičov Hanzlíkovci, ktorí sa dohodli s Rotterovcami, že malého Michala prijmú za člena ich rodiny, dokonca bola reč, že ho prekrstia. Medzitým sa jeho matka skrývala v Palúdzke u známej. Nejakým spôsobom sa neskôr dozvedela, že jej rodičov zobrali, ale syn prežil. Michal spomína: „Ja hovorím, že som sa tam vtedy tretíkrát narodil: prvýkrát, keď som sa narodil, druhýkrát, keď som bol ako malé batoľa, mal som problém, aby som si zachránil život, mal som nejaké zdravotné ťažkosti, a tretie narodenie som zažil v Piešťanoch.” Tretíkrát, to bol výnimočný piatok, keď zaspal v osudný večer u Hanzlíkovcov, a teda sa už nevrátil späť k starým rodičom. Neskôr, na druhý deň sa dozvedeli, že starých rodičov odviedli ráno do koncentračného tábora. Keby tam Michal bol, nezachránil by sa. Ako malé dieťa o tom nič nevedel.

• 1

Kino Úsmev, 16.07.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Mamkin život bezo mňa nemal žiaden zmysel

Michal Klein sa narodil 6. decembra v roku 1937 do pobožnej židovskej rodiny. Ako 18 mesačný prišiel o otca. Žil s matkou v Strážkach. Antisemitizmus poznal už ako malé dieťa. Keď mal šesť rokov, išiel na prázdniny k starým rodičom Rotterovcom, ktorých majetok už bol arizovaný a boli z Bratislavy presťahovaní do Piešťan. Matka sa ukrývala s priateľkou v okolí Tatier. Michala sa ujala rodina Hanzlíkovcov. Nastali občasné návštevy, raz do týždňa aby sa postupne pripravil. Pri poslednej návšteve, zaspal v osudný večer u Hanzlíkovcov a teda sa už nevrátil späť k starým rodičom. Neskôr na druhý deň sa dozvedel, že starých rodičov odviedli ráno do koncentračného tábora. Takto sa náhodne Michal zachránil. Jeho matka sa nejakým spôsobom neskôr dozvedela, že jej syn prežil. Vybrala sa ho hľadať, keďže bez neho nedokázala žiť. Do oslobodenia sa ukrývali spolu v Liptovskom Mikuláši. Michal vyrozprával svoj príbeh a zabezpečil tak, že rodina v 90. rokoch získala titul „Spravodliví medzi národmi“. Žiaľ, susedia Hanzlíkovci, už nežili. Po vojne sa na chvíľu presťahovali do Prahy, ale kvôli zdravotnému stavu Michala sa vrátili späť na Slovensko. Michal vyštudoval Vysokú školu lesníckej a drevárskej fakulty, dnes Technická univerzita vo Zvolene. Pracoval neskôr v Česku kde aj absolvoval vojnu. Počas dovolenky v Košiciach, sa zoznámil so svojou budúcou manželkou, s Klárou Štrausovou. Chvíľu spolu žili v Čechách potom sa v roku 1967 vrátili na Slovensko, do Košíc. V roku 1966 sa im narodila dcéra Eva a v roku 1972 ešte syn Julián. Michal nebol nikdy politicky aktívny, počas komunizmu nebol perzekvovaný, ako vraví - bol obyčajným referentom. V súčasnosti chodieval na diskusie so študentmi, rozprával o tom, čo všetko prežil. Vzhľadom na svoj aktuálny vek sa však už rozhodol trochu spomaliť.