Josef Kauler

• „Aby to vůbec přežili, tak se jim muselo pomáhat. Ve Mšeně byla početná skupina občanů, kteří jim pomáhali různými způsoby. Dokonce jeden obchodník je každý den nebo obden, nejdéle za tři dny, zásoboval jídlem, vozil jim tam rohlíky, chleba a různé další potraviny, aby měli co jíst... Tímhle způsobem se spousta mšenských občanů zasloužila o to, že tito lidé, kteří se ukrývali, vydrželi až do konce války téměř bez újmy a nikdo je nikdy neudal a neprozradil, kde se ty jeskyně nalézají. Přestože i my jako kluci jsme to věděli, ani od nás dětí se to Němcům nedoneslo.“

• „To na mě působilo samozřejmě velice těžko, zvlášť potom, co se tomu období začalo říkat Pražské jaro a mysleli jsme si, že se situace uvolní a že pád komunistů je v podstatě už nevyhnutelný. Bohužel přišla tahle doba a bylo po všem. Chvíli jsme vzdorovali, popisovali všelijaká vrata a ploty různými nápisy, aby sovětští vojáci táhli domů. Vznikla písnička ‚Běž domů, Ivane! Čeká tě Nataša...‘ To zpíval celej národ. A já jsem si dokonce na svoje auto, které pochopitelně nebylo takové, jako jsou dnes, napsal na dveře: ,Lenine, probuď se a odveď si svoje tovaryše!‘“

• „Já jsem začal chodit do školy ve 40. roce, to už jsme byli zabraní takzvaně od Němců, čili jsme byli Protektorát Čechy a Morava. Němci zkoumali, kdo z Čechů si vzal za manželku nebo za manžela příslušníka německého národa, a těmto manželským párům navrhoval německej úřad, aby se daly k Němcům. Což se v mnoha případech stalo a jejich děti potom chodily buď extra do německých škol někde jinde, anebo zůstaly ve Mšeně a chodily s námi. A záleželo na každém, jak se s tím vyrovnal, a taky záleželo na tom, jak se ti žáci, takto odlišení, chovali. Většinou se chovali normálně jako kamarádi z dřívějška. Ale byli i takoví, kteří se vyloženě poněmčili, a pak jsme z nich měli někdy dokonce i strach.“

• 1

Mšeno, 17.12.2015

Já si na svoje auto napsal: Lenine, probuď se a odveď si svoje tovaryše!

Vítěz v Rudné 1955
Vítěz v Rudné 1955
zdroj: archiv pamětníka

Josef Kauler je slavný motocyklový závodník a reprezentant ČSSR v Šestidenní motocyklové soutěži. Narodil se 4. září 1934 ve Mšeně a je pamětníkem zdejších válečných událostí. Jako malý chlapec neprozradil občany města, kteří se ukrývali v okolních lesích v jeskyních, ač o jejich úkrytu dobře věděl. Jako syn živnostníka byl také svědkem zavření otcovy autodílny, se kterým se nikdy úplně nevyrovnal. Z toho důvodu měl vyhraněný postoj k tehdejšímu režimu a celý život odolával nabídkám ke vstupu do komunistické strany. V srpnu 1968 si na auto umístil velmi provokativní nápis vyzývající ruské vojáky k odchodu.