Norbert Jurček

• „Babičce Janě poslali Burdu, což byl časopis na oblékání, módní časopis. A dovnitř mi bratranec dal, protože to je Apač, bezvadný člověk, ten mi tam vložil, jak co píšou v Německu o naší republice, jak co píšou o komunistech a tak. A samozřejmě mi podtrhl některé věci, načež jsem strávil 48 hodin v Přívoze za zamřížovanými okny v cele, jestli nejsem špion. Protože si mysleli, že to podtržené je nějaká šifra nebo že si nějak dopisujeme. Po těch 48 hodinách dospěli k závěru, že asi ne.“

• „My jsme kopali, kopali – a najednou jsme zjistili, že jsme překopli kabel. Když jsem viděl, že je bílý, už jsem se třepal, ne od toho, ale jak to fungovalo. Najednou policajti, StB a všichni včetně vojáků, tak přijeli na stavbu. Mě zavřeli okamžitě do kanceláře a tak dál, a tak dál. A teď to probírali. Naštěstí jsem měl všechno v pořádku, jak bylo mým zvykem. Písemnosti jsou strašně důležité celý život – a dokladové části. Takže jsem z toho vyšel s čistým štítem, ale rachot to byl pěkný.“

• 1

Ostrava, 12.09.2014

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Jako poloviční Němec byl po válce pro ostatní děti nepřítel

Norbert Jurček v první polovině 60. let 20. století jako voják základní služby
zdroj: soutěž

Norbert Jurček se narodil 3. července 1943 v Grünstadtu ve spolkové zemi Porýní-Falc českoněmeckému páru. V roce 1949 se přestěhovali do Ostravy. Jeho původ mu zpočátku činil problémy, ale překonal je pílí a odhodláním. Stal se vrcholovým sportovcem, fotbalistou. Po skončení sportovní kariéry pracoval jako stavební technik a zasloužil se o vznik mnoha staveb doma i v zahraničí. V roce 2014 bydlel ve svém domě v Ostravě.