Jiří Jogl

• „Když jsme byli na Zhůří, v jedné akci, kdy vrtulník monitoroval státní hranici, došlo k havárii vrtulníku. Byl v něm kapitán Štefan Tóth, operátor Petr Horák a palubní technik Míra Melíšek. Bylo to s Mi-24D, má horší charakteristiku, naproti soused z druhé strany uvedl vrtulník až do visu, stál ve visu směrem k naší státní hranici. Bylo to v prostoru Poledníku, to je kopec vysoký 1315 metrů, na jeho závětrných stranách vznikají proudy, takzvaný fén, který se točí a sráží všechno dolů. Vrtulník neměl výkon a měl poměrně malou výšku. Neměl výkon na to, aby mohl zabrat, zvednout otáčky a odletět. Neměl ani výšku na to, aby to rozběhl. Stál, visel, vrtulník mu začal padat, fén ho srazil. Spadli tam do lesa."

• „V období doznívající studené války se začaly množit případy, kdy zejména vrtulníky nebo pomalu letící letadla začala narušovat státní hranici. To se tenkrát nenosilo. Byly případy, že zalétly i několik kilometrů do vnitrozemí. Proti těmto cílům se držely hotovosti, ale byli to stíhači s nadzvukovými nebo podzvukovými letadly L39, MIG 21 a MIG 23. Odstartovali dlouho a těžko rozeznávali vrtulníky nebo pomalu letící letadla, létala nízko nad zemí a byla z výšky, kde létali stíhači, špatně rozeznatelná. Někdy v listopadu 1984 proto náměstek obrany a kolegium generálů rozhodli o tom, že se zřídí stanoviště na hranicích a budou tam použity vrtulníky Mi-24."

• „Nezřídka bylo vidět, že letělo podél státní hranice třeba sedm vrtulníků, většinou to vedl typ Cobra, kličkovaly kolem patníků, ale k nám už nezasáhly. Protože na druhé straně jsme zase letěli my a oni měli z těch 24 docela velké obavy. Mi-24 měl poměrně silnou výzbroj, měli jsme to skutečně podvěšené, byly tam neřízené rakety S-5, byly jich plné dva boky a 1 470 nábojů v kulometu. Tak pak narušení státní hranice téměř zmizelo."

• „Vzpomenu jednu tragickou událost, která mě dohání pořád. V pilotní škole jsme byli z Plzně dva, já a Láďa Babka. Nepamatuji si rok, kdy se to stalo, 1982 nebo 1983. Ale řeknu vám den i hodinu, kdy to bylo. Bylo to 17.5. v 17:15. Byl krásný den, v té době jsme nacvičovali létání v přízemních výškách, v 15 metrech, mělo se přecházet až na 7,5 metru. Můj kolega Láďa Babka vyrazil s kapitánem na takový nízký navigační let. Dostali se do údolí Úterského potoka a mezi Bezdružicemi a Konstantinovými Lázněmi si najednou všimli, že nad nimi jsou dráty elektrického vedení. Zatáhli za to, chtěli je přeletět. Ale dostali se do podchvatu a skončili v potoce. Dopadlo to tragicky pro všechny čtyři, byl tam kapitán, operátor Láďa Babka a dva palubní technici, jeden ve výcviku a jeden instruktor."

• 1

Plzeň, 09.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Nedrnčeli jsme zbraněmi, nás bavilo létání po hranici

Na leteckém dni v Hradci Králové získali společnou hlavní cenu Jiří Jogl a Pavel Špilka (zřejmě rok 1998)
zdroj: archiv Jiří Jogl

Jiří Jogl se narodil 12. května 1953 v Domažlicích, vyrůstal v Horšovském Týně. Jeho otec Jiří žil do šestnácti let ve Francii, později pracoval v drůbežárně, do penze odcházel jako ředitel velké drůbežárny v Klatovech. Matka Marie prožila dětství na zámku v Kanicích, kde její otec dělal lokaje, vyučila se pánskou krejčovou, později pracovala jako úřednice. Jiří Jogl se vyučil strojním zámečníkem a během základní vojenské služby dokončil maturitní studium na dvouleté důstojnické škole. Nastoupil jako letecký mechanik na vojenské letiště Plzeň – Bory. V roce 1979 dokončil roční pilotní školu v Piešťanech a stal se pilotem vrtulníku. Vrátil se na letiště Plzeň - Bory a pilotoval vrtulníky Mi-4 a Mi-24D a Mi-24V. Stal se náčelníkem štábu a velitelem roje 11. vrtulníkové letky v Plzni na Borech. Na konci roku 1984 se z rozhodnutí ministerstva národní obrany dva vrtulníky 11. vrtulníkové letky přesunuly z Plzně na Zhůří nedaleko šumavské Horské Kvildy. Staly se součástí hotovostního systému proti pomalu a nízko létajícím cílům. Jiří Jogl byl jedním z pilotů, jejichž úkolem bylo hlídat státní hranice. Plynule stoupal ve vojenské hierarchii, stal se zástupcem velitele letky, velitelem letky, zástupcem velitele pluku a nakonec velitelem pluku. V roce 1991 stál u zrodu vojenské letecké záchranné služby, která z letiště v Líních u Plzně obsluhovala Plzeňský a Karlovarský kraj. V armádě skončil v roce 2005. Poté školil piloty vrtulníků v africké Ghaně a na sousedním Pobřeží slonoviny. Výcvik později vedl také v Nigérii. Od roku 2007 pomáhal bojovat proti požárům ve Španělsku, Turecku a Řecku. Je předseda spolku Letci Plzeň a místopředseda celostátního výboru Českého svazu letectví, který se snaží zabránit zničení letiště v Líních u Plzně. Česká vláda totiž podporuje záměr, aby tu německý Volkswagen postavil velkou továrnu na výrobu baterií pro elektromobily. Má syna a dceru, syn Jiří létá jako kdysi jeho otec u vojenské záchranné služby v Plzni, dcera učí na Anglické škole v Praze.