Ing. Jan Jarolím

• „Matně si vzpomínám, že jsme s maminkou a s tatínkem nějakou dobu bydleli v Praze 2. Pamatuju si, adresa byla Na Slupi 8, posléze tedy Apolinářská 3, ve vile, kterou spolu s lázněmi Na Slupi postavil ve třicátých letech můj tatínek. A vlastnil to až vlastně do doby před válkou, kdy následkem té ekonomické krize, která vám asi taky je zřejmá, paní profesorka určitě s váma na to téma hovořila, tak byl nucen ty lázně včetně vily prodat. Ale měl jaksi příslib doživotního užívání toho bytu. Což samozřejmě platilo jenom do osmačtyřicátýho, kdy jsme z té Prahy nebo potom v tom roce 50... jsme byli vypuzeni.“

• „Táta to zažil v době krize, kdy mu hrozila, dneska bysme řekli insolvence, ale tenkrát v podstatě krach tý firmy a ztráta majetku a všeho, co vlastně vybudoval. Tak někdy popisoval to martýrium, jak říkal, jak obcházel své věřitele a dodavatele, který jeho stavební firmě dodávali, a prosil je o pomoc a aby mu buď slevili, nebo aspoň odložili splatnost těch faktur. A ty lidi, takoví ti tvrdší, tak mu poskytli odklad a čekali prostě, i když sami třeba měli problémy. Některý mu slevili a táta se z té krize skutečně vymotal a zachránil firmu, dodělal zakázky, zaplatil prostě všechno, co měl, jak říkal, a dosáhnul čistého štítu. Pak vypukla válka a tohle mu vlastně to předválečný vyčištění a zachránění aspoň části toho majetku, tak mu umožnilo, že vlastně tu firmu stavební prostě zrušil. Protože nechtěl stavět pro Němce.“

• 1

• 2

Vždycky jsem ctil svoje spoluobčany

Jan Jarolím
Jan Jarolím
zdroj: Studentský tým

Jan Jarolím se narodil 21. září 1946 v Praze. Jeho otcem byl architekt Jan Jarolím. Vlivem hospodářské krize se musel otec části svého majetku zbavit a o zbytek majetku přišla rodina po komunistickém převratu. V roce 1950 byl malý Jan s rodiči vystěhován z Prahy do Slap nad Vltavou. Zpět do Prahy se vrátil při studiu vysoké školy, na zemědělské univerzitě absolvoval obor krajinné bioinženýrství. Pracoval v hydrometeorologickém ústavu a v osmdesátých letech ve výzkumném ústavu místního hospodářství. Po revoluci přešel na federální výbor pro životní prostředí, kde působil až do rozdělení Československa. Od devadesátých let byl aktivní v komunální politice v Praze 9 a v letech 2006 až 2021 zastával funkci starosty městské části Praha 9.